Úterý, 23. dubna 2024

Britská BP odprodá své větrné farmy v USA

Britská BP odprodá své větrné farmy v USA

Britský energetický koncern BP nabídl k prodeji svou americkou divizi větrných farem, jeden z největších komplexů větrné energie v USA. Společnost, která v minulém desetiletí spojila své jméno s heslem Beyond Petroleum (víc než ropa), se tím dál stahuje z oboru obnovitelných zdrojů.

BP v dnešním sdělení hodnotu svých podílů v americké větrné energetice neodhadla. Podle agentury Reuters se mluví o tom, že by prodej mohl vynést 1,5 miliardy dolarů (asi 30 miliard Kč). BP vlastní podíly v 16 větrných farmách v devíti amerických státech s úhrnným instalovaným výkonem 2600 megawattů a řadu projektů v různé fázi rozvoje.

BP v roce 2011 dokončila odchod ze solární energetiky a prodala nebo určila k prodeji majetek za zhruba 38 miliard dolarů. Společnost jednak musí sehnat peníze na úhradu škod z úniku ropy v Mexickém zálivu z roku 2010, a také se chce stát menším podnikem orientovaným na hledání a těžbu ropy, kde jsou vysoké marže.

Před zhruba deseti lety začaly velké ropné koncerny jako BP a Shell vrhat značné investice do obnovitelné energie. Tento sektor však po několikaletém boomu vyhnaném vysokými státními subvencemi v minulých letech kvůli omezování podpory a propadu cen zažívá těžké problémy. Ropné koncerny se "vrátily domů" také pod vlivem výrazného zvyšování cen ropy a vynoření rozsáhlých nových možností v průzkumu a těžbě ropy a plynu.

BP i přes zelený slogan investovala od roku 2005 do obnovitelných zdrojů jen asi jednu miliardu dolarů ročně z celkového investičního rozpočtu přes 20 miliard za rok. Firma nyní žádné konkrétní plány investic v tomto sektoru pro příští léta nemá.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů