Pátek, 29. března 2024

V PRAZE SE BUDE KONAT ČTVRTÝ ROČNÍK KONFERENCE ZPĚTNÝ ODBĚR

JEDNÁ SE O NEJVĚTŠÍ ODBORNOU AKCI VE STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPĚ

V PRAZE SE BUDE KONAT ČTVRTÝ ROČNÍK KONFERENCE ZPĚTNÝ ODBĚR

16. dubna 2013 se bude v Praze konat již čtvrtý ročník mezinárodní Konference Zpětný odběr 2013. Jedná se o největší odborné setkání svého druhu ve střední a východní Evropě, během kterého se sejdou nejvýznamnější experti nejenom z oblasti odpadového hospodářství, ale i ekologie, ekonomiky nebo státní správy.

Konference Zpětný odběr 2013 navazuje na úspěchy předešlých tří ročníků, které navštívilo téměř 1 500 účastníků. Letošní ročník je již tradičně rozdělen do dvou částí. V dopoledním bloku rozpoutá diskusi o palčivých tématech v současném odpadovém hospodářství, poskytne účastníkům informace o plnění a kvótách stanovených Evropskou unií a dotkne se implementace Evropské směrnice. Vrcholem dopoledního bloku bude přednáška Václava Cílka, předního českého klimatologa a filosofa, který představí svou predikci světa v roce 2013 - co se stane se surovinami, energií nebo potravinami. Do té doby totiž přibyde miliarda lidí, kteří budou svítit, topit a jíst. Unese to ale naše společnost?

Hlavním tématem odpoledních workshopů bude zejména problematika kontroverzních výkupen druhotných surovin. Kvůli krádežím kovů motivovaných vidinou zisku dochází často k ohrožení lidských životů. Nezřídka totiž mizí třeba i železniční koleje, čímž vznikají velké problémy obcím. Jen ve Velké Británii pochází asi 15 000 tun kovového odpadu z krádeží. Výkupnám zde proto zakázali hotovostní platby. V Irsku pro změnu vznikla speciální policejní jednotka, o níž na konferenci promluví Anne Marie McMahon, zástupkyně jednotky z Irské gardy. K problematice přispějí i další odborníci z České republiky a dalších evropských zemí ve snaze najít efektivní řešení tohoto palčivého problému. Mezi další témata, jež budou řečníci diskutovat v odpoledních workshopech, patří situace na poli recyklace kovů vzácných zemin, diskutovaná povinnost tzv. Re-use či novinky ve standardech WEEELABEX.

Konference bude opět bohatá na příspěvky českých i zahraničních osobností z oblasti práva, ekonomiky, zpracování, státní správy i zahraniční politiky. Promluví například Korrina Hegarthy ze Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů (CECED), prezident WEEE fóra José Ramón Carbajosa, renomovaný vídeňský profesor Bernd Kopacek nebo zástupci Ministerstva životního prostředí.

Konference si dlouhodobě klade za cíl přispět k zefektivnění systému zpětného odběru ve všech jeho aspektech. "Hovoříme o aktuálních tématech a problémech, které zpětný odběr postihují. Chceme představit unikátní česká řešení, která mohou být inspirací i pro zahraniční země. Stejně tak je naším cílem poučit se v problematičtějších oblastech, které se v západní Evropě daří zvládat lépe. Konference Zpětný odběr tak vlastně představí ideální a optimální projekty, které přispějí ke zefektivnění procesu zpětného odběru," vysvětluje Jan Vrba, jednatel jednoho z největších kolektivních systémů, společnosti ASEKOL, která konferenci pořádá.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů