Úterý, 16. dubna 2024

Horská hradní muzea

Nejslavnější horolezec světa Reinhold Messner vymyslel projekt, který oživil chátrající hrady a horské pevnosti v severní Itálii.

Horská hradní muzea

Letos je tomu 35 let, kdy se Reinhold Messner proslavil prvovýstupem na Mount Everest bez použití kyslíku. Způsobil převrat v himálajském horolezectví, neboť výpravné expedice vyměnil za alpský způsob rychlého lezení s minimálním vybavením. V posledních letech se stal pro Messnera "patnáctou" osmitisícovkou originální projekt pěti muzeí s názvem Mountain Messner Museum (MMM). Ačkoli jsou muzea na pěti místech v Itálii a každá expozice má své vlastní hlavní téma, dohromady tvoří jeden celek. Jeho základem je vzácná sbírka soch, obrazů a dalších uměleckých předmětů hlavně z Tibetu, Afriky, Indie a Nepálu, které Reinhold Messner nashromáždil během svých dobrodružných cest. Protipólem mystického světa jsou vystavené plátěné stany, cepíny a mačky, vařiče a termosky. Návštěvník uvidí desítky let staré horolezecké vybavení, které s sebou nosily výpravné expedice prvních dobyvatelů Himálaje, stejně jako předměty, které používal Reinhold Messner při svých sólových výstupech. Mezi tím visí na zdech velmi citlivě vybrané úryvky z knih slavného horolezce či citáty slavných filozofů a spisovatelů. Nechybějí ani obrazy a sochy s horskou tematikou od starých i současných mistrů. Nejde jen o umělecká díla, ale často i o amatérské malby účastníků expedic, které však mají dokumentární hodnotu.

"Chci předat lidem poselství hor, tak jak ho cítím - jako krásnou a zároveň křehkou rovinu mezi životním prostředím, lidskou dobyvačností a každodenním životem," říká Messner.

Úprk před veřejností

Myšlenka na vytvoření muzea MMM se zrodila na hradě Juval, který od 13. století vyrůstá ze skály nad úzkou propastí v údolí Vinschgau. "Bydlel jsem ve Villnössu v jižním Tyrolsku, kam přijížděly autobusy turistů a naprosto bez zábran mi koukali dalekohledem do ložnice. Cítil jsem se omezený, a tak jsem začal snít o hradu, na kterém bych se mohl ukrýt," říká horolezec. Do Juvalu se zamiloval na první pohled a koupil ho jako zříceninu v roce 1983 za peníze, které vydělal svými přednáškami a honoráři za knihy vycházející po celém světě. Napsal jich už přes šedesát. Zpočátku si tak financoval své expedice, později všechny své projekty, neboť nechtěl být nikdy v životě závislý jen na sponzorech. "Deset let jsem pak podle architektonických plánů Karla Spitalera a Roberta Danze vlastnoručně dostavoval zdi a opravoval střechy i sklepy a snil o tom, jak do Juvalu přenesu své rodinné sídlo i himálajské sbírky," vypráví Messner, který po většinu roku žije v Meranu, zatímco na léto se stěhuje do hradu Juval. V podhradí Juvalu Reinhold Messner uskutečnil své další plány. Má tu farmu Unterortl, kde jsou pastviny pro ovce a kozy, vinice, ovocné sady i lihovar. U silnice v údolí Vinschgau stojí pod Juvalem obchod, kde se prodávají biopotraviny včetně speciální odrůdy vína, které Messner s pomocí svých společníků ve vinařství Unterortl za 20 let šlechtění vypěstoval. "Přijde mi důležité, aby byl člověk v dnešní době ekonomicky zcela nezávislý a soběstačný. A to díky svým knihám, přednáškám a farmám jsem," říká Messner, jehož muzea navštíví každoročně desítky tisíc turistů.

Byznys v podhradí

Domácí produkty z farmy Unterortl zpracovává pod Juvalem hradní restaurace Schlosswirt, kde je velká jídelna s tibetskými výjevy i venkovní zahrádka s výhledem na krásné údolí Vinschgau. Nad hospodou je možné přespat v nově rekonstruovaných apartmánech. A nejen to. Když byly Messnerově nejmladší dceři dva roky, rozhodl se nechat nakouknout do svého hradního útočiště i své příznivce. V roce 2003 Messner otevřel část hradu veřejnosti. Ovšem podle pravidel, která vyhovují jemu. Od konce března do června a od září do začátku listopadu mohou lidé navštěvovat Messnerův sídelní hrad poté, co zaplatí vstupné. O prázdninách je zavřeno. A protože zájem o prohlídky byl veliký, Reinhold Messner vymyslel projekt s názvem Mountain Messner Museum, jehož součástí je pět výdělečných muzeí v severní Itálii. "Vystavované exponáty jsou všechno originály, které jsem koupil za vlastní peníze. Bohužel, v Tibetu už mnoho původního nezůstalo, neboť obchodníci se starožitnostmi historické dědictví vybrakovali. Snažím se zachránit to nejcennější i ze světových aukcí. Až bude Tibet svobodný, chtěl bych jeho lidu umělecké poklady vrátit," říká Messner, který se do posledního detailu podílí na vymýšlení koncepce muzeí v týmu s invenčními architekty. Expozice mají neopakovatelnou atmosféru, podtrženou originálními stavitelskými nápady, které spojují přírodu s horami, staré s novým, místní s exotickým...

Pevnosti, věže i podzemí

Náklady na projekt se odhadují na 30 milionů eur. Provincie Jižní Tyrolsko a Benátsko zafinancovaly obnovu a rozšíření starých budov, Messner dodal své sbírky s tím, že výstavy budou fungovat bez dotací po dobu 30 let. Dvě expozice jsou na hradech. Po Juvalu si Messner pronajal středověký hrad Sigmundskorn na soutoku řek Etsch a Isarco. Obrovská pevnost u Bolzana, která je důležitým politickým symbolem Jihotyrolanů, se stala díky architektovi Wernerovi Tschollovi moderním tepajícím srdcem muzejního projektu, kde se od konce března do začátku listopadu koná většina důležitých akcí spojených s Messnerovými nápady: výstavy, koncerty, festivaly horolezeckých filmů. Podzemní galerie, která vznikla podle projektu Arnolda Gappa, je zavrtána do úpatí hory Ortler, u níž funguje farma s chovem jaků, a chystá se ke znovuotevření Messnerova restaurace Yak & Yeti. Čtvrté muzeum lze najít ve vysokohorské vojenské pevnosti na Monte Rite nedaleko Cortiny d'Ampezzo. Poslední horolezcova expozice byla otevřena v roce 2011 v pronajatých prostorách zámku nad městem Brunek. Putování po všech Messnerových muzeích zabere několik dnů. Silný prožitek ale slibuje návštěva kteréhokoli z nich, protože každá výstava působí jako unikátní, komplexní a velmi osobní výpověď věhlasného horolezce, který s úctou vzdává hold horám a národům pod nimi.

AUTOR: Dana Emingerová
spolupracovnice redakce

Reinhold Messner
Narodil se 17. září 1944 v italském Brixenu
a vyrůstal ve Villnöss v jihotyrolských Dolomitech. Jako pětiletý kluk vylezl s rodiči na svoji první horu v Dolomitech a během svého života se stal jedním z nejlepších horolezců světa s více než stovkou prvovýstupů. Pěšky přešel Antarktidu, Grónsko, Tibet a pouště Gobi a Taklamakan. O svých cestách napsal přes 60 knih, kterými spolu s přednáškami financuje své projekty. Po většinu roku žije v Meranu, v létě na hradě Juval. V letech 1999-2004 byl poslancem Evropského parlamentu za italskou stranu zelených, aby prosazoval ekologický přístup k přírodě. V červnu 1970 zahynul v lavině Messnerův mladší bratr Günther, když spolu s Reinholdem vystoupali na svoji první osmitisícovku Nanga Parbat (8125 m). Mnozí dodnes Messnera obviňují, že nechal vyčerpaného bratra sestupovat jinou cestou samotného, aby mohl uskutečnit první přechod Nanga Parbatu. Až po více než 30 letech Ústav soudního lékařství v Innsbrucku poté, co prozkoumal vzorky DNA z kostí, které v roce 2006 vyvrhl o 30 kilometrů níže v údolí věčně putující ledovec, potvrdil, že čtyřiadvacetiletý Günther sestupoval stejnou cestou jako Reinhold. Ostatky našli domorodci skutečně pod svahem na východní straně Nanga Parbatu, kudy se Messner vrátil.

MMM Ortles
Hora Sulden

Muzeum je zasazeno pod zem a věnuje se věčnému ledu. Šedé stěny připomínají ledovcovou trhlinu. Na obrazech lze vidět první dobyvatele polárních pustin, na fotografiích pak Messnera, když jen se saněmi přecházel Antarktidu.
Vstupné: 6 eur

MMM Juval
Hrad Juval

Muzeum ukazuje mystiku horských národů. V hradních komnatách si lze prohlédnout výstavu svázanou s tibetským eposem o králi Gesarovi. Ve věžní galerii se nacházejí obrazy posvátných hor z celého světa.
Vstupné: 8 eur

MMM Ripa
Zámek Brunek

Muzeum je věnované horským národům, ojedinělá kolekce soustřeďuje věci denní potřeby, které používají lidé v horách všech kontinentů.
Vstupné: 8 eur

MMM Firmian
Hrad Sigmundskorn

Prostorná síň s obrazy na téma hor je zasazená do železo-skleněné konstrukce v ruinách budov. V hradbách a věžích středověké pevnosti jsou vystaveny obrazy, prastaré i novodobé sochy, náboženské předměty horských národů.
Vstupné: 9 eur

MMM Dolomites
Pevnost na Monte Rite

Vojenská pevnost ve výšce 2081 m nedaleko Cortiny d'Ampezzo dokumentuje historii objevování a dobývání Dolomit. Na střeše dlouhého betonového bunkru stojí jako ledové seraky skleněné konstrukce připomínající pařížskou pyramidu v Louvru.
Vstupné: 6 eur

30 mil. eur
Tolik stálo vybudování Messnerova "hradního" projektu, přispěly i italské regionální vlády.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů