Pátek, 19. dubna 2024

Motor-Sport Klub Vážanský žleb dostal od ČIŽP pokutu 360.000

Motor-Sport Klub Vážanský žleb dostal od ČIŽP pokutu 360.000

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila sportovnímu sdružení Motor-Sport klub Vážanský žleb pokutu 360.000 korun za porušení zákona o odpadech. Sdružení v letech 2011 a 2012 upravilo autokrosovou trať ve Vážanech nad Litavou na Vyškovsku navezením téměř 2800 tun směsného a demoličního odpadu. Pokuta je pravomocná, uvedla mluvčí ČIŽP Simona Cigánková. Zástupce sdružení Tomáš Hrdinka tvrdí, že zákon neporušil a na navážky má potřebné doklady. ČTK řekl, že se soudit nechce a sdružení hodlá poslat do likvidace.

"Provinění bylo zjištěno inspektory přímo na místě. Dále zjistili ukládání dalších odpadů jako zbytků betonových sloupků, kusů betonu, asfaltových ker či odpadu z odlučovačů ze slévárenských provozů. Inspekce také zjistila, že společnost nezaslala na příslušný obecní úřad hlášení o druzích a množství odpadů a nakládání s nimi," uvedla Cigánková. V roce 2010 sdružení přijalo 628 tun odpadu, v roce 2011 to bylo 96.677 tun odpadu.
Hrdinka se brání, že na příjemkách má od dodavatele recykláty či zeminu. Nepodařilo se mu však již s majitelem firmy OSDM Development ze Šlapanic na Brněnsku zkontaktovat, navíc je tato firma od loňska v likvidaci. "Nezkontaktovala ho ani ČIŽP. Soud bychom vyhráli, o tom jsem přesvědčený, ale už na to nemám sílu a náladu," řekl Hrdinka.

Podle něj by sdružení v případě soudu potřebovalo až 150.000 korun na právníky. Už před časem však utratilo 366.000 korun za právní zastoupení ve sporu kvůli zákazové značce, kterou jim vedení obce Vážany umístilo před vjezd do areálu. "Raději to pošlu do likvidace," prohlásil Hrdinka. V minulosti býval špičkovým autokrosovým závodníkem a byl souzen kvůli daňovým deliktům.

"Sport nám nevadí, ale to navážení ano. Pokusili jsme se tam dát značku, která zakazuje vjezd vozidel nad devět tun, ale museli jsme ji přelepit. Bohužel s tím momentálně nemůžeme dělat nic," řekl ČTK starosta Vážan Josef Hloužek.

Zdeněk Meitner

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů