Čtvrtek, 28. března 2024

Státy kolem Dunaje by se dle EK měly zaměřit na životní prostředí

Státy kolem Dunaje by se dle EK měly zaměřit na životní prostředí

Dunajská strategie Evropské unie, jejíž součástí je i Česká republika, se osvědčila, ale skýtá prostor k ještě intenzivnější spolupráci, například při ochraně životního prostředí a posilování bezpečnosti a životní úrovně v regionu. Prohlásil to dnes eurokomisař pro regionální rozvoj Johannes Hahn.

Dva roky po spuštění tohoto programu sice bylo 14 účastnických států za společné projekty pochváleno, ale údajně ještě mohou přidat na rychlosti. Dunajská strategie má členským zemím EU okolo Dunaje, ke kterým patří i Česko, pomoci čelit společným problémům.

Země spolupracují například na opatřeních, která mají bránit záplavám nebo učinit lodní dopravu ještě přívětivější vůči životnímu prostředí. "To funguje mnohem lépe, než jsem očekával," pochválil dnes Hahn projekty. Podle něj je však třeba zvýšit tempo. "Musíme si dát pozor, abychom neztratili nadšení, s nímž jsme dosud postupovali," prohlásil Hahn.

Komisař vyzval státy k tomu, aby na projekty v rámci Dunajské strategie vyčleňovaly peníze z evropských regionálních fondů.

Rozjeto už bylo 150 projektů v oblastech dopravy, životního prostředí nebo hospodářského rozvoje. Plánováno je více než 300 dalších projektů.

Mezi státy zapojené do Dunajské strategie patří z členských států EU kromě Česka také Německo, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Rumunsko a Bulharsko. Z nečlenských států jsou zapojeny Chorvatsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Moldavsko a Ukrajina.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů