Čtvrtek, 25. dubna 2024

Soutěž Města bez smogu - Rozhovor s architektem Pavlem Jurou

Přinášíme vám krátký rozhovor s architektem Pavlem Jurou, který je dalším členem poroty soutěže Města bez smogu. Tento mladý brněnský architekt provozuje vlastní architektonickou praxi a externě vyučuje na Fakultě architektury VUT v Brně.

Soutěž Města bez smogu - Rozhovor s architektem Pavlem Jurou


Kde hledáte inspiraci pro svoji tvorbu?
V jednoduchosti.

Který architekt nebo architektonická škola je pro Vás dlouhodobou inspirací?
Zumthor - Chipperfield - de Moura.

Zaujala Vás v poslední době nějaká stavba v ČR?
Vinařství Sonberk - stavba je pro mne výjimečná svou přirozeností a zaměřením k podstatě věci. Díky tomu nepotřebuje naleštěné detaily, nasvícené vizualizace ani žádné další okrajové či povrchní formality.

Myslíte si, že je využívání technologických novinek (např. TX Active) pro budoucí architekturu přínosné nebo ji naopak svazuje?
Technologie TX Active je bezpochyby přínosná - pokud jedním materiálem vyřešíme nosnou konstrukci, fasádu i kvalitu prostředí v podobě snížení škodlivin, pak jednu technologii, materiál, myšlenku zhodnotíme vícekrát.

V čem spatřujete přínos ideových soutěží, jako jsou např. Města bez smogu, pro studenty oborů architektury a stavebnictví?
Přínos ideových soutěží vidím v několika rovinách. Především je to výborná možnost pro srovnání práce studentů (a do jisté míry tak i kvalit jednotlivých škol architektury) mimo prostředí domácí akademické půdy.

Účastnil jste se jako student architektonických soutěží? Je dnes více takových soutěží a v čem jsou rozdílné oproti dřívější době?
Jako student jsem se podobných soutěží účastnil v polovině 90. let minulého století :-) V současné době je podobných soutěží podstatně více, rozdíl je patrný zejména v technickém provedení soutěžních návrhů a v komunikaci, což lze vnímat jako logický důsledek vývoje IT.

Co byste závěrem poradil nebo popřál našim soutěžícím?
Good luck!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů