Středa, 24. dubna 2024

V kase EU stále zbývají pro podnikatele miliony korun

V kase EU stále zbývají pro podnikatele miliony korun

Koryto dotační řeky, kterým proudí peníze z Bruselu podnikatelům, už je pro letošek částečně vyschlé. Stále však existují zajímavé příležitosti, jak si prostřednictvím unijních peněz vylepšit byznys.

Do konce roku je nutné například vyčerpat 27 miliard korun v programu Životní prostředí. V těchto dnech chce stát otevřít přihlášky do projektů zateplování nebytových prostor. Na přelom dubna a května pak plánuje podpořit investice do nových filtrů či na přechod na plynové kotle. Už nyní je možné se hlásit o peníze pro projekty spojené s odpady. V potaz přicházejí projekty na renovaci systémů pro firmy nakládající s odpady nebo třeba pořízení kompostáren.

"Výzva na sběrné dvory a kompostárny již byla uveřejněna, končí v polovině května. Jde o rychloobrátkovou výzvu, což znamená, že je zaměřená výhradně na individuální projekty dodávek vybavení bez stavebních prací. Jsou to tedy časově a administrativně nenáročné projekty," popisuje David Frolík z poradenské společnosti Naviga 4.

Dalších více než 17 miliard korun zbývá státu do konce roku rozdělit v Operačním programu Podnikání a inovace (OPPI). Správce dotací, kterým je agentura CzechInvest, nicméně nepřepokládá, že letos ještě nějaké výzvy v tomto programu vyhlásí. Z peněz chce uspokojit uchazeče, kteří už si žádost o dotace podali. Podle dotačních odborníků však mohou mít šanci i podnikatelé, kteří zatím o dotacích neuvažovali. "Konec programového období klade velké nároky na rychlost a kvalitu zpracování dotací. Někteří podnikatelé pravděpodobně nebudou schopni celý dotační proces zvládnout a dotace na poslední chvíli vzdají. To vytvoří prostor pro případné vyhlášení rychlých mimořádných výzev, aby se peníze vyčerpaly všechny," domnívá se Tomáš Vacenovský z poradenské společnosti Grantika České spořitelny.

Začínající podnikatelé mají letos do 31. října šanci získat podporu na poradenské služby spojené s rozjezdem vlastního podnikání. V takzvaném projektu CzechEkoSystem jim agentura CzechInvest nabízí celkem 128 milionů korun. Jeden projekt získá minimálně 200 tisíc korun, maximálně až tři miliony korun. Poradenské služby hradí projekt do výše 80 procent výdajů (maximálně do dvou milionů korun), služby kouče, který podnikatele povede při realizaci jejich podnikatelského záměru, hradí celé (maximálně však do jednoho milionu korun).

Další možností pro začínající firmy se letos stane takzvaný Seed fond, ze kterého bude stát podporovat zajímavé podnikatelské projekty. K dispozici budou mít podnikatelé zhruba 1,3 miliardy korun. "Podle našich odhadů by podnikatelé mohli předkládat své projektové záměry na přelomu 2. a 3. čtvrtletí letošního roku," říká Tomáš Paták z ministerstva průmyslu a obchodu.

AUTOR: Jan Záluský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů