Čtvrtek, 28. března 2024

Už jen úsporné rodinné domy

Už jen úsporné rodinné domy

Navrhněte dvoupatrový, nepodsklepený rodinný dům s nulovou spotřebou, postavený z materiálu Ytong. Takové bylo zadání architektonické soutěže Zero Challenge společnosti Xella.

Zúčastnilo se jí 85 architektů z pěti zemí, z třinácti českých architektonických ateliérů postoupily do závěrečného kola tři: Dobrý Dům, Létající inženýři a kancelář Stempel a Tesař.

ZÁJEM ODBORNÍKŮ I VEŘEJNOSTI

Od roku 2020 se v Evropě budou stavět jen energeticky úsporné domy, ale už dnes se architekti běžně setkávají s požadavky na projekt nízkoenergetické a zároveň ekologické stavby.

"Ekologické bydlení naši klienti většinou spojují s pasivními domy. Ale zdravé bydlení znamená i zdravé stavební materiály, dobré sousedské vztahy, malou finanční zátěž na provoz a v neposlední řadě i vazbu mezi místem, kde pracuji a bydlím," říká Vítězslav Nový z kanceláře Létající inženýři a dodává: "Dům, který jsme pro soutěž navrhli, byl pro nás příležitostí vyjádřit se k tématu. Je ekologické postavit pasivní dům na paloučku a jezdit do práce autem? Je třeba přitopit, nebo stačí obléknout svetr?"

Architekt Dalibor Borák z ateliéru Dobrý Dům je jedním ze zakládajících členů Centra pasivního domu. Podle jeho názoru zájem o tyto domy za poslední dva roky vzrostl, každý druhý investor dnes přichází s požadavkem na nízkoenergetickou stavbu, zároveň ale také vzůstá počet zájemců o kvalitní vnitřní prostředí a vyšší komfort bydlení.

MATERIÁL JE ZÁKLAD

"Klienti stále více věnují pozornost také materiálům. Například Ytong je skvělým izolantem a není třeba ho zateplovat," upozorňuje architekt Nový a Dalibor Borák k tomu říká: "Zděné stavby jsou masivní, solidní a díky tomu se jejich obyvatelé cítí v bezpečí. Pohádku o třech prasátkách máme všichni v povědomí."

Zájemci o nízkoenergetický rodinný dům se často ptají na vytápění a možnost větrání. Pro mnoho z nich je stále ještě pasivní dům stavbou, kde se nesmějí otevírat okna. To je samozřejmě mýtus, ale zajímavé je, že obyvatelé pasivních domů časem přestanou větrat okny a spoléhají na rekuperaci s filtry.

Oba architekti se často setkávají s názorem, že pasivní domy jsou ve srovnání se standardními drahé. I v tomto případě platí, že laciné je dvakrát placené. Při variantě, kdy je počáteční investice větší, je život v domě příjemnější a stavba nevyžaduje téměř žádnou údržbu.

"Po dvaceti letech se tyto náklady sejdou, zůstává pak menší či větší míra komfortu," upozorňuje architekt Borák. Proto je podle něj důležité se při plánování stavby informovat o výhodách jednotlivých řešení a jejich provozních nákladech. Často se také stává, že pasivní dům sice navrhne, ale stavební firma z projektu jednu složku vyškrtne. "Pasivní dům je organismus, který funguje provázaně. Když změníte jednu jeho část, celek už neodpovídá původním představám, výpočtům a ani koncepci projektu."

TREND SMĚŘUJE K PLUSU

Do budoucna očekáváme aktivní domy, které dokážou využívat solární energii, větrníky, vodu budou ohřívat pomocí kolektorů a fotovoltaiky a přebytky ukládat na horší časy nebo prodávat do sítě. "U těchto technologií půjde o rozvahu mezi počáteční investicí, výnosem a třeba i energetickou politikou státu," dodává Dalibor Borák. "Už dnes se investice do pasivního domu vrátí do osmi až deseti let. Pasivní dům je výborným základem pro dům plusový. Dalším trendem je také úsilí o stále menší dopad výstavby na životní prostředí."

"Lidé budou stále více uvažovat o tom, jak bydlení ovlivňuje jejich zdraví a kromě toho vždy budou chtít domy, které se jim vyplatí v dlouhodobém měřítku," shrnuje architekt Nový.


O SOUTĚŽI ZERO CHALLENGE

Soutěž pro architekty z regionu střední Evropy uspořádala v loňském roce společnost Xella, přední výrobce stavebních materiálů pro zdravé bydlení: tepelně izolačních tvárnic z bílého pórobetonu Ytong, akustických vápenopískových tvárnic Silka a tepelně izolačních minerálních desek Multipor.

AUTOR: Xella CZ

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů