Čtvrtek, 28. března 2024

Skály vítr voda

Lézt, šlapat, pádlovat, nechat se hnát větrem a vlnami. To je dovolená, po které touží čím dál víc lidí....

Skály vítr voda

Legendární žulový masiv El Capitan v Yosemitském národním parku, náročné sjezdy pro horská kola v kanadském Whistleru nebo průzračně zelená voda řeky Soči v Julských Alpách. Lézt, šlapat, pádlovat, nechat se hnát větrem a vlnami. To je dovolená, po které touží čím dál víc lidí. Poradíme vám, kde najdete ta nejlepší místa.

PRO VODÁKY

Kanada

Bezpečnost: Počítejte s pobytem v opravdu divoké přírodě. Ohrožovat vás mohou medvědi, v lesích žijí vlci, obrovští jeleni a losi. K zešílení vás mohou otravovat komáři. Na řece si pomůžete jedině sami, ať už se převrhnete, nebo zraníte.

Ubytování: Samozřejmě stan. Na frekventovaných řekách najdete čas od času otevřený srub nebo upravené tábořiště.

Orientační ceny: Na vodácký výlet do divočiny si připravte nejméně několik desítek tisíc korun a tři týdny volna. Do ceny počítejte letenky přes oceán i vnitrostátní v Kanadě, možná poletíte hydroplánem na začátek svého putování. K tomu je potřeba vypůjčit vybavení a nakonec se vrátit do civilizace.

www.myccr.com - průvodce
www.canada.travel - turistické informace

Když se řekne Kanada, snad každému se vybaví trapeři a lovci na kánoích. Na jaře pádlují po širokých řekách do divočiny a na podzim se vracejí s nákladem vzácných kožešin do civilizace. Mezitím zdolají peřeje i mělčiny, přetáhnou lodě přes bobří hráze a kempují na dohled od medvědů a vlků. Není to vymyšlené. I dnes takovou romantiku zažívají vodáci, kteří se odváží ponořit na několik týdnů do panenské přírody.

Specialitou severoamerických vodáckých túr je dlouhé přenášení lodí i bagáže. Buď se obnášejí dlouhé nesjízdné peřeje, nebo se přetahují lodě mezi jezery, případně přes rozvodí velkých řek z jednoho toku do druhého. Ve všech vodáckých průvodcích a mapách jsou tato přenášení zakreslena a v terénu vyznačena záseky na stromech. Je to těžce vydřená romantika, protože mohou měřit pár stovek metrů, ale také dlouhé kilometry.

Kanadským řekám vévodí zlatokopecký Yukon, který stéká z opuštěných hor na americkou Aljašku. Další populární řeky v tamní divočině jsou Snake River (Hadí řeka), Mackenzie, Slave River (Otročí řeka) nebo Ottawa. Nečekejte ovšem, že během týdnů na řece potkáte nějaké vodáky. Možná se s někým setkáte, ale to bude spíš náhoda než pravidlo.

Jedním z mála vodáků, kteří spluli řeky na americkém severu, je český dobrodruh a ekolog Otakar Štěrba. Jeho knihy jsou základní literaturou pro všechny, kteří se do Kanady hodlají vydat.

Soča

Bezpečnost: Pokud řeku neznáte, najměte si vůdce raftu nebo kajakářského průvodce. Soča skrývá několik opravdu ošklivých míst, především tzv. sifony, kde proud vtahuje lodě pod skály.

Ubytování: Podél řeky je dostatek kempů, penzionů i ubytování v soukromí.

Orientační ceny: Splutí řeky je zpoplatněné: kajak 2,50 eura/den, nafukovací kánoe 15 eur/den, nafukovací raft 50 eur/den. Jednoduché tábořiště v okolí řeky: asi 10 eur/noc. Dobře vybavený kemp: kolem 20 eur/noc.

www.rat.cz - průvodce
www.bovec.si - turistické informace

Nejkrásnější řekou Evropy je slovinská Soča. Mnoho řek je hezkých, ale zelená voda, bílé peřeje, šedé skály Julských Alp a hluboké kaňony jsou nejlepší na Soči. Sjíždí se k ní domácí vodáci, ale za domovskou řeku ji považují také Němci a Rakušané. Oblíbená je i mezi českými kajakáři a raftery.

Soča se jezdí po jednotlivých úsecích podle množství aktuálně protékající vody a náročnosti peřejí. Celý tok je sjízdný jen pro velmi zkušené kajakáře. Vybrané části jezdí komerční raftaři a turisté na nafukovacích kanoích.

Jizera

Bezpečnost: Horní Jizera je jen pro zkušené a dobře vybavené vodáky. O tom, že nejde o plané varování, svědčí mnoho pomníčků na březích. Dolní tok zvládne každý, jen je potřeba dávat pozor na jezy. Okolo těch nebezpečných přeneste loď po břehu.

Ubytování: Podél řeky téměř nejsou oficiální kempy s výjimkou průjezdu Českým rájem. Není ovšem problém na jednu noc tábořit na divoko na břehu. V obcích podél toku, např. Semilech, Železném Brodě, Malé Skále, Turnově nebo v Mnichově Hradišti, je několik dobrých penzionů a hotelů.

Orientační ceny: Půjčovny si účtují za kanoi s veškerým vybavením zhruba 400 Kč/den.

www.kilometraze.cz - průvodce
www.rat.cz/cechy/jizera,
www.padlo.cz/reka/14/jizera,
www.greenway-jizera.cz - turistické informace

Sto šedesát kilometrů dlouhá Jizera je daleko zábavnější než známá Vltava či Lužnice. Každý vodák si na ní najde to své. Lze po ní plout na jaře i na podzim, a přitom je na ní jen málo vodáků. (V létě zde bývá málo vody.)

Nahoře se proplouvá jizerskou kajakářskou divočinou, na jejíž peřeje si troufne jen pár nejlepších vodáků. Pod Krkonošemi se tok trochu uklidňuje, ale pořád ještě jsou tady vlny velké jako dům a monstrózní vodní válce dokážou pohltit nejen kajak, ale i velký raft. Zátočiny mezi skalami Českého ráje jsou vhodné pro turistické putování na otevřených kánoích a nakonec se pluje písčitými a travnatými plážemi Polabí, kde je radost se vykoupat.

NEJLEPŠÍ MÍSTO

LUKÁŠ NOVOSAD
Mistr světa a Evropy ve sjezdu na divoké vodě. Jezdí na singlkánoi i deblkánoi. Zároveň je ředitelem Krumlovského vodáckého maratonu: největší vodácké akce v Česku, při níž závodí stovky profesionálních i amatérských posádek na Vltavě z Vyššího Brodu do Českého Krumlova.

SVĚT
Mezi mé nejoblíbenější místo patří řeka Zambezi. Musím přiznat, že rozměr řeky každého ohromí a Viktoriiny vodopády jsou kouzelné. Řeka se dá jezdit nejen sportovně na kajaku či kánoi, ale také komerčně na raftu, a je to zážitek, na který se nezapomíná.

EVROPA
V Evropě mám rád řeku Noce v Itálii, která je příjemná, ale místy velice obtížná a je vhodná pro rafting či pro trénink sjezdu na divoké vodě. Mezi další nádhery v mém srdci patří irská Avonmore. Málokdo ji zná, protože je sjízdná především v zimních měsících, kdy v Irsku hodně prší a v korytě teče dost vody.

ČESKO
V Čechách mám dvě oblíbené řeky. První je známá tanvaldská Kamenice a druhá je jihočeská Malše v úseku nad Římovskou přehradou. Horní Malše je sjízdná jen po vydatných deštích a údolí, kterým protéká, je lemováno chatovou oblastí a zříceninou hradu Pořešín. Je to nádhera po ní pádlovat a beru jako svátek, když zde zastihnu pěknou vodu.

AUTOR: Jakub Turek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů