Čtvrtek, 25. dubna 2024

Toyota již prodala přes pět milionů hybridních vozů

Toyota již prodala přes pět milionů hybridních vozů

Japonská automobilka Toyota Motor již po celém světě prodala více než pět milionů hybridních vozů a očekává další růst. Podle agentury AP to znamená, že tato technologie se navzdory počáteční skepsi prosadila. Hybridní vozy kombinují různé druhy pohonu, nejčastěji benzinový a elektrický, což umožňuje úsporu pohonných hmot. Tato auta jsou ale dražší než srovnatelné modely s klasickým pohonem.

Jako první vstoupil na trh hybridních automobilů v roce 1997 vůz Toyota Prius, který je dosud nejprodávanějším vozem svého druhu. "Věřím, že pro růst této technologie existuje ještě větší prostor," poznamenal místopředseda správní rady Toyoty Takeši Učijamada, který je známý jako "otec Priusu".

Hybridní vozy se nyní na celosvětovém prodeji Toyoty podílejí 14 procenty. Firma nabízí 20 osobních modelů s hybridním pohonem a do konce roku 2015 hodlá na trh uvést dalších 18 hybridních modelů.

Toyota je v prodeji hybridních automobilů jasnou jedničkou, konkurence v tomto segmentu trhu se však zostřuje. "Toyota je více než deset let světovým lídrem v hybridní technologii, konkurence však skutečně nabírá na síle," potvrdil analytik David Friedman ze společnosti Union of Concerned Scientists.

Toyota loni zvýšila celosvětový prodej všech svých aut o téměř 23 procent na rekordních 9,75 milionu vozů. Vystřídala tak v čele světového trhu svého amerického konkurenta General Motors, který zvýšil prodej o tři procenta na 9,3 milionu vozů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů