Čtvrtek, 28. března 2024

Sport Star EPOS - český elektroletoun

Sport Star EPOS - český elektroletoun

Z kunovického letiště vzlétl koncem března prototyp lehkého sportovního letounu poháněného elektrickým motorem - SportStar EPOS. Nový kus od Evektoru je jedním z prvních letounů poháněných elektrickým proudem na světě, pro který se plánuje sériová výroba.

"Jsem rád, že jsme mezi prvními na světě, kterým se podařilo myšlenku sportovního letadla na elektropohon realizovat na úrovni stroje směřujícího k sériové produkci. Vnímám blízkou paralelu s automobilovým průmyslem. I tam se elektromobilita pere o své místo na trhu, které jí právem patří, ale musí při tom překonávat řadu technických problémů. Jsem přesvědčen, že potenciál elektropohonu sportovních letadel je velmi široký," uvedl v tiskovém prohlášení Martin Drštička, vedoucí projektu EPOS.

SportStar EPOS (Electric Powered Small Aircraft) je koncept dvoumístného sportovního letounu blízké budoucnosti, který konstrukčně vychází z EASA CS-LSA certifikovaného letounu SportStar RTC. Má optimalizovanou aerodynamiku a nové lichoběžníkové křídlo se zvětšeným rozpětím. Letoun pohání nově vyvinutý elektrický motor RE X90-7 společnosti Rotex Electric o maximálním trvalém výkonu 50 kW.

Díky originální pohonné jednotce přináší EPOS výrazné snížení provozních nákladů, nákladů na údržbu motoru, nulové emise CO2 a snížení hladiny hluku.

ZDROJ: aeroweb.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů