Úterý, 19. března 2024

Počet vozidel na CNG roste

Počet vozidel na CNG roste

V České republice již jezdí 5500 vozidel na stlačený zemní plyn (CNG). Oproti dubnu 2012 je to výrazný nárůst o téměř 48 procent, přičemž počet osobních a dodávkových vozidel narostl dokonce o 52 procent.

"To, že je v oblasti CNG takový nárůst, není zase tak překvapující. Vozidla na zemní plyn jsou ekologická, bezpečná a mají i nejlevnější provoz. Jeden kubický metr CNG, který energeticky odpovídá litru benzinu, stojí dnes okolo 18 Kč, a to je ve srovnání s cenou benzinu, kdy jeden litr stojí cca 35 Kč, bezkonkurenční.

Podle serveru www.cngplus.cz zabývajícího se CNG problematikou, se počet registrací nových vozů za první tři měsíce tohoto roku zvýšil meziročně více než dvojnásobně a oproti prvnímu kvartálu roku 2011 je dnes rozdíl dokonce více než pětinásobný. Dominantní podíl drží Volkswagen, který ze 151 CNG vozidel registrovaných v letošním roce jich prodal 69.

Další rozšíření CNG vozidel v ČR podpoří v dubnu uvedený nový model Fiat Panda, který bude k dispozici za 319 000 Kč. Jde v současnosti o třetí nejlevnější model na trhu po dvojici VW up! a Škoda Citigo. V červnu pak bude na český trh uveden VW Golf na CNG a na podzim bude následovat také Octavia III.

Zdroj: www.ifleet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů