Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda schválila sporný návrh zákona o Národním parku Šumava

Vláda schválila sporný návrh zákona o Národním parku Šumava

Vláda tento týden schválila návrh zákona o Národním parku Šumava. Oznámilo to ministerstvo životního prostředí, jehož předloha například mění zóny parku a ve vymezených případech umožňuje zásahy proti kůrovci i v nejpřísněji chráněné oblasti. Ministerstvo si od zákona slibuje větší stabilitu a lepší ochranu Šumavy, podle ekologů je však norma v rozporu se zásadami ochrany přírody, krajiny a biodiverzity. Má prý i četné právní nedostatky a zredukuje oblasti ponechané přírodě.

Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) je předložený zákon kvalitní. Nevznikal prý pouze v "laboratorním legislativním prostředí", ale vyslyšel názory vědců, starostů, ekologů a zástupců občanských sdružení. Do Poslanecké sněmovny by se norma měla dostat během května.

Premiér Petr Nečas (ODS) po jednání vlády řekl, že doufá, že bude u projednávání konkrétního návrhu ve Sněmovně dosaženo širší politické shody. Podle Nečase ale nemusí být zákon schválen v podobě, kterou dnes odsouhlasila vláda. Dodal, že své návrhy zákona předložil i Plzeňský a Jihočeský kraj, v kterých vládnou koalice ČSSD a KSČM. "Jsem přesvědčen, že to současně bude také hlasování o tom, aby zvítězil zdravý rozum, nikoliv enviromentalistický fundamentalismus. A já jsem přesvědčen, že zdravý rozum v Poslanecké sněmovně zvítězí," poznamenal Nečas.

Ředitel šumavského parku Jiří Mánek uvedl, že touto fází končí teprve první část etapy k dokončení zákona. "Na návrhu ministerstva životního prostředí se tvrdě pracovalo 18 měsíců a s jeho přípravou se strávilo stovky hodin. Chceme věřit, že toto úsilí bude korunováno přijetím kvalitního návrhu zákona. Věřím, že pokud zákon dozná při jednání v Poslanecké sněmovně dílčích změn, budou to jen k lepšímu," uvedl Mánek.

Podle Hnutí Duha podoba zákona neslouží ochraně přírody. "Tento návrh otevírá dveře národního parku těžařům a developerům na úkor chráněné přírody a turistů. Umožní nové developerské projekty a zástavbu v srdci národního parku. Možná by bylo poctivější, kdyby ministr Chalupa rovnou navrhl park zrušit, když vzácná příroda kmotrům ODS tolik překáží," řekl ČTK Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

O kvalitě předlohy není přesvědčena kromě ekologů i řada právníků, kteří vládě doporučili, aby ji neschválila. Upozorňovali například, že norma neprošla zákonnou procedurou přípravy předpisu o vyhlášení chráněného území. V minulosti se proti návrhu postavil i ministr zahraničí a místopředseda vlády Karel Schwarzenberg (TOP 09). Dnes ale podle Nečase návrh zákona společně s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) podpořil.

Ministerstvo zahraničí v připomínkovém řízení mimo jiné protestovalo proti tomu, že MŽP chce kvůli kůrovci umožnit těžbu i na 4,6 procenta plochy národního parku, která patří do zóny s nejpřísnějším režimem. Podle MŽP se ale musí kůrovec zlikvidovat i s tím, že se bude zasahovat do první zóny.

Že jde návrh zákona na samou hranu legislativních možností, připustil už dříve v rozhovoru pro ČTK náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař. Ministerstvo se ale podle něj snažilo nalézt kompromis. "I já sám otevřeně říkám, že jsou v zákoně věci, že kdyby záležely jen na mně, tak by tam nebyly, ale respektuji kompromis," uvedl Tesař.

Předloha navrhuje, aby nejpřísněji chráněná první zóna parku zabírala 26,53 procenta jeho rozlohy, v bezzásahovém režimu má být 22,08 procenta. Rozloha druhé zóny bude bude 59,87 procenta a třetí zóny 5,12 procenta. V druhé zóně se podle návrhu bude hospodařit šetrně vůči přírodě.

MŽP zpracovalo návrh zákona jako speciální předpis vůči zákonu o ochraně přírody a krajiny. Obyvatelé s trvalým pobytem na území národního parku budou moct podle návrhu vstoupit bez povolení do první zóny parku i mimo vyznačené cesty, stačit jim bude souhlas pro vjezd motorových vozidel, která budou moct zůstat mimo místní komunikace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů