Úterý, 23. dubna 2024

Studie:Řada ohrožených druhů je již nyní odsouzena k vymření

Studie:Řada ohrožených druhů je již nyní odsouzena k vymření

Řada ohrožených druhů je nyní podle vědců již pravděpodobně odsouzena k vymření. Mezinárodní vědecký tým v nové studii zjistil, že člověk a jeho činnost působí na krajinu mnohem víc než v minulosti a jeho vliv na původní flóru a faunu bude postupně zesilovat. ČTK o studii informoval Petr Pyšek z Botanického ústavu Akademie věd ČR. Tým vědců analyzoval ohrožení a vymírání rostlin a živočichů ve 22 evropských zemích. Vědci také doporučují zvýšit peníze na ochranu přírody i přesto, že je ekonomická recese.

Vědci vysvětlují množství vyhynutí středně až silně ohrožených druhů cévnatých rostlin, mechorostů, plazů, savců a hmyzu, které jsou zařazeny na národní červené seznamy, například hustotou osídlení, vyšší DPH nebo mírou, jak člověk využívá krajinu. Ohrožení biodiverzity se podle odborníků plně projeví až po několika desetiletích.

Současný stav ohrožení biodiverzity nejlépe vystihovaly indikátory z počátku 20. století, než takto vyjádřený vliv na přírodu v současnosti. Tuto klíčovou roli podle studie historického odkazu potvrdila další analýza, která ukazuje, že výše prostředků vynakládaných v jednotlivých zemích na ochranu přírody nemá na zpomalení procesu vymírání příliš velký vliv.

Výzkum provedl mezinárodní tým třinácti pracovníků, který vedli Stefan Dullinger a Franz Essl z Vídeňské univerzity. Jeho součástí byli i Vojtěch Jarošík a Petr Pyšek z Katedry ekologie Přírodovědecké fakulty UK v Praze a Botanického ústavu. Výsledky bádání zveřejnil časopis Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Aktuální verze celosvětového červeného seznamu IUCN zahrnuje přes 65 tisíc rostlinných a živočišných druhů, z nichž 31 procent je ohroženo vyhynutím. Doposud se však málo vědělo, jak se působení člověka na flóru a faunu mění v čase.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů