Sobota, 20. dubna 2024

Sedmá generace 2/2013: Já, rostlina

Právě vychází druhé letošní číslo Sedmé generace, v němž se mimo jiné dozvíte odpovědi na tyto otázky....

Sedmá generace 2/2013: Já, rostlina

Co rostliny cítí a jaká jejich práva máme uznat? Můžeme se rostlinou stát? Proč podle vegan-fightera Jana Müllera nejdou dohromady ekoaktivismus a pojídání masa? Bude v Olomouci stát "billboardodrap"? Na čem si pošmákli Inkové i kosmonauti? Proč je ministerstvo životního prostředí v rozkladu? Tvoří stát, veřejnost a média bermudský trojúhelník? Jak by měla vypadat výchova podle Emilie Strejčkové? Proč máme podle Vladimíra Špidly stále mířit na sever? Probíhá (r)evoluce kulturně kreativních? Co se stane, když výtvarní umělci opustí svůj mikrosvět? Jak se v příštích týdnech zaktivizovat?

V hlavním tématu čísla rozebírá Radomil Hradil možné uznání práv rostlin, jako je například právo na plnohodnotnou existenci, rozmnožování, ohleduplný výzkum nebo právo nebýt patentovány. Dominik Grohmann nadto přibližuje výzkumy, dle kterých rostliny vykazují inteligenci a cítění, a Ivan Prouza přibližuje snahy některých států o ústavní zakotvení přírody jakožto právního subjektu, nikoliv objektu.

V reportáži se tentokrát s Janem Miesslerem, Daliborem Mlčákem a Priscillou Tu podíváme, jak se Tchaj-wanu daří vymazat dědictví jedné z environmentálně nejhorších zemí na planetě. Seriál Šetrnější spotřeba pokračuje sondou do světa quinoy, pozapomenuté tradiční jihoamerické plodiny, která v posledních letech zažívá boom - jak však Vojtěch Pelikán připomíná, nic není bez důsledků. V Kurzu mediální sebeobrany nás Jan Miessler tentokrát provede dilematy mediální regulace a v dalším seriálu Zelené srdce představuje Dominika Marešová život a dílo ekoložky, pedagožky a zakladatelky ekocentra Toulcův dvůr Emilie Strejčkové.

V Drobnohledu nejprve Jan Skalík připomíná, proč je působení Tomáše Chalupy jakožto ministra životního prostředí jedním velkým zklamáním, Petr Zelený dále zdůrazňuje rizika stavby olomouckého obchodního centra a mrakodrapu Šantovka a vegan thaiboxer Jan Müller pak v rozhovoru tvrdí, že síla se skrývá v soucitu a dělat vrcholový sport bez konzumace masa opravdu jde.

Kulturní zahradu otevírá Barbora Bakošová sondou do světa výtvarných umělců, kteří se pustili do sociálních a environmentálních témat. Ve filmové sekci nejprve Jiří Zemánek vyzdvihuje dokument (R)evoluce kulturně kreativních a Jana Orlová pak připomíná třicet let starou, ale stále inspirativní metaforickou road movie Der rechte Weg o putování Krysáka a Medvěda. Nad knihou Obchodníci s pochybností dokumentující půlstoletí pochybných PR praktik tabákového, chemického či těžebního průmyslu se zamýšlí Jiří Jeřábek, zatímco Jana Orlová doporučuje Posvátnou rostlinnou medicínu amerického badatele Stephena Harroda Buhnera, mapujícího přístupy severoamerických Indiánů k léčení.

V závěrečném rozhovoru Vladimír Špidla připomíná civilizační misi sociální demokracie i Evropské unie, ohlíží se za vlastní politickou kariérou a i nadále obhajuje cestu ke skandinávskému modelu sociálního státu: "Skandinávci také nejsou hodní, lidé tam nejsou morálnější. Také tam páchají trestnou činnost a snaží se o daňové úniky. Ale ten systém je tam nastaven jinak, a i když to nikdy nebude ideální, v zásadě můžete věci zorganizovat tak, abyste ty rozevírající se nůžky mezi nejbohatšími a nejchudšími vrátili zpět."

Na webu 7.G jako obvykle najdete více fotek než v tištěném čísle, tentokrát si můžete prohlédnout například fotoreportáže Dalibora Mlčáka, který objektivem pozoroval, jak se v Tchaj-peji totálně recykluje, mohutně třídí, moderně spaluje a protestuje proti jádru. Honza Miessler nadto obrazem i slovem přiblížil, jak se na druhé straně tchajwanského ostrova ve městě Kaohsiung těžce prosazuje cyklistika i nově postavené metro.

Inspirativní četbu a prosluněný máj přeje redakce 7.G.

Seznam všech článků čísla najdete na www.sedmagenerace.cz/aktualni-cislo. Tištěnou verzi Sedmé generace si můžete zakoupit na jednom z prodejních míst, elektronickou verzi pak na portálech Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

kontakt:

Simona Horká, sgenerace@hnutiduha.cz

Vít Kouřil, kouril.vit@gmail.com

www.sedmagenerace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů