Čtvrtek, 25. dubna 2024

K problematice biopaliv

K problematice biopaliv

Zvýšená poptávka po produkci plodin používaných pro výrobu biopaliv může vést k úbytku lesů a jejich přeměně na zemědělskou půdu. Tato nepřímá změna ve využívání půdy následně zvyšuje emise CO2, které by jinak byly zachyceny stromy. EU se proto chce zaměřit na nepotravinová biopaliva vyráběná z odpadu nebo ze zbytků. V únoru se výbory pro životní prostředí a pro průmysl a energetiku sešli s odborníky v diskuzi nad návrhem Komise na omezení využívání biopaliv vyráběných z potravinových plodin.

"Jsme si vědomi toho, že biopaliva, stejně jako jakýkoli jiný zdroj energie, představují určité problémy. Jedním z nich je nepřímá změna ve využívání půdy," řekl zpravodaj Výboru pro průmysl a energetiku, španělský lidovec Alejo Vidal-Quadras. "Podpora pokročilých biopaliv by změny ve využívání půdy minimalizovala," myslí si.

K nepřímé změně ve využívání půdy, zkráceně ILUC (indirect land use change) dochází, když se zemědělská půda v Evropě využívá ve výraznější míře k produkci plodin určených pro výrobu biopaliv místo výroby potravin a krmiv. Poptávka po potravinách a krmivech však zůstává stejná a státy ji uspokojují dovozem ze zemí s nižšími výrobními náklady. To následně vyvolává potřebu rozšiřování orné půdy v těchto částech světa. Často se tato orná půda získává kácením lesů. To vede k nárůstu emisí, které by jinak byly pohlceny stromy.

Podle údajů Evropské komise mají biopaliva z odpadů a potravinářských zbytků menší dopady na klima a neovlivňují ceny potravin, protože nenahrazují potravinářské produkty. Tento druh tzv. pokročilých biopaliv se ale ještě komerčně nevyrábí, jak upozornil Raffaello Garofalo z European Biodiesel Board. Jejich produkci a využití by mohly urychlit veřejné dotace, které by po roce 2020 měla dostávat jen nepotravinová biopaliva.

Komisařka pro opatření na ochranu klimatu Connie Hedegaard připustila, že pokročilá biopaliva nejsou v současnosti dostatečně rozvinutá, zejména z důvodu vysokých výrobních nákladů, jsou však podle ní udržitelnější a měla by získat větší podporu.


Ing. Jiří Kladiva, CSc.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů