Sobota, 20. dubna 2024

TEDOM pronikl do Austrálie

TEDOM pronikl do Austrálie

Třebíčská společnost Tedom vyhrála v roce 2011 zakázku od letecké společnosti Quantas na výstavbu dvou trigeneračních center v Sydney o celkovém elektrickém výkonu 11,8 MW, chladicím výkonu 15 MW a tepelném výkonu 10 MW. Výstavbu a následný provoz systému bude Tedom provozovat skrze zdejší společnost GrindX, v níž má Tedom 80,5procentní podíl. Zakázka, jejíž hodnota je 370 milionů korun, by měla být dokončena letos na jaře. "Návratnost investice předpokládám do pěti let, pak už budeme jen vydělávat," uvedl pro týdeník Ekonom Josef Jeleček, generální ředitel a předseda představenstva Tedomu.

Tedom: Trigenerace znamená kombinovanou výrobu elektřiny, tepla a chladu. Technologicky se pak jedná o spojení kogenerační jednotky s absorpční chladicí jednotkou. To je výhodné zejména z pohledu provozu kogenerační jednotky, protože umožňuje využít teplo i v létě, mimo topnou sezónu, a tím dosáhnout prodloužení ročního chodu jednotky.

Jaká Vaše silná stránka rozhodla o získání této zakázky?

Josef Jeleček: TEDOM má dlouhou tradici ve výrobě kogeneračních jednotek, umí stavět energetické projekty a má silné finanční zázemí. Všechny tyto silné stránky jsme museli před zahájením byznysu dokladovat společnosti QANTAS, která je konečným odběratelem námi vyráběných energií. Myslím si, že vysoce bylo ceněno i to, že jsme neváhali, sedli do letadla a přijeli osobně náš záměr odprezentovat přímo do vedení Qantasu, který je pro zajímavost nejstarší leteckou společností na světě a v Austrálii požívá velké vážnosti a respektu a zná ho tam každý.

.
ZDROJ: prumysl.cz, kráceno
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů