Pátek, 19. dubna 2024

Nemocnice Jihlava p. o. loni ušetřila více než 14 miliónů korun za energii a provoz

Nemocnice Jihlava p. o. loni ušetřila více než 14 miliónů korun  za energii a provoz

Ještě v roce 2011 platila příspěvková organizace Nemocnice Jihlava za energii, vodu a teplo téměř 22 mil. korun. Loňský rok byl první, ve kterém se začal projevovat vliv komplexní modernizace energetického hospodářství, tak jak byla naplánována v projektu garantovaných úspor, který pro Nemocnici Jihlava navrhla a realizovala společnost ENESA a.s. Důležitou součástí tohoto projektu je i dvanáctiletý energetický management. Náklady na tento projekt zaplatí - z jím dosažených úspor - nejen modernizaci energetického hospodářství za více než 69 mil. Kč bez DPH, ale navíc Nemocnice Jihlava vydělá po dobu trvání smlouvy dalších 40,5 mil. Kč.

"Přitom právě v prvním roce se málokdy podaří dosáhnout očekávané výše plánovaných úspor. Důvodem je nezbytnost "doladění" celého systému, nastavení všech parametrů tak, aby byla zachována tepelná pohoda a komfort v objektech nemocnice" vysvětluje Ivo Slavotínek, ředitel společnosti ENESA a.s. Právě zde hraje klíčovou roli energetický managament, jehož součástí je i systém, který umožňuje kromě jiného regulovat teplotu v kterékoli místnosti rozlehlého areálu nemocnice z počítačové obrazovky centrálního dispečinku, který řídí spotřebu energie ve všech budovách přesně podle jejich potřeb. Pro obsluhu nového systému ENESA odborně vyškolila řadu zaměstnanců nemocnice.

"Nekončící růst cen energie je jen dalším potvrzením správnosti investice do modernizace zastaralého systému, která bude hrazena z dosažených, smluvně garantovaných úspor a ještě nám umožní získat během dvanácti let desítky miliónů korun navíc, které přispějí ke zvýšení kvality a komfortu poskytované zdravotní péče" sdělil ředitel Nemocnice Jihlava p. o. MUDr. Lukáš Velev.

Komplexní rekonstrukce energetického hospodářství celého areálu přinesla velkou řadu změn, od úplného zrušení energeticky náročné centrální výroby páry přes zprovoznění kogeneračních jednotek po výměnu svítidel ve venkovním osvětlení areálu nemocnice za LED diody. S celkovou rekonstrukcí se významně změnil i způsob řízení a spotřeby energie, který umožňuje nemocnici dále optimalizovat provozní náklady. Nemocnice Jihlava p.o. tak díky rozsáhlé modernizaci svého zastaralého energetického hospodářství sníží během následující dekády náklady na nákup tepla, elektřiny a vody o celkem 132 milionů Kč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů