Sobota, 20. dubna 2024

Obce mohou za sběr úsporných zářivek mít desítky tisíc korun

Obce mohou za sběr úsporných zářivek mít desítky tisíc korun

Každý rok přicházejí tuzemské obce a města o tisíce, či dokonce až o desítky tisíc korun, a to za nesesbírané úsporné světelné zdroje. Ty občané vyhodí do směsného odpadu namísto toho, aby je odevzdali do sběrné nádoby, která je umístěna na každém obecním úřadu, nebo aby je odnesli do sběrného dvora.

Promarněný potenciál v obecním sběru odhaduje EKOLAMP na zhruba 400 tun světelných zdrojů ročně: >>Vyjádřeno v penězích, které by mohly obce získat za sběr, to představuje více než 1,2 milionu korun,<< vypočítává Radoslav Chmela z neziskové společnosti EKOLAMP, která obcím zdarma zajišťuje zpětný odběr vysloužilých světelných zdrojů.

Podle analýzy společnosti EKOLAMP municipality využívají potenciálu zpětného odběru nedostatečně: >>Sběrová čísla plní jenom sběrné dvory. Nicméně těch, které poskytují služby zpětného odběru osvětlovacích zařízení, není hodně. Pouhých 977 sběrných dvorů nemůže uspokojit všechny. Navíc občané nepovažují sběrný dvůr za dostupné a preferované místo sběru. Na druhé straně vytvořená síť malých sběrných nádob zůstává nevyužita - sběrné nádoby umístěné na obecních úřadech (410 instalací tvoří zhruba čtvrtinu z celkové sítě) zůstávají občany vesměs nepovšimnuty. Lidé v obcích a městech převážně nevědí, proč by je měli využívat. Kdyby radnice využití sběrných nádob více propagovaly, mohly by získat několikatisícovou motivační odměnu,<< vysvětluje Radoslav Chmela.

Roční odměnu 4000 Kč EKOLAMP přiznává těm obcím, které splní několik jednoduchých podmínek: Publikují-li čtvrtletně v obecním tisku informace o zpětném odběru světelných zdrojů v tištěné nebo elektronické publikaci, mohou za každé čtvrtletí nárokovat 1000 korun.

Ke čtyřtisícové motivační odměně za propagaci sběru >>úsporek<< obce navíc získají odměnu za sesbírané vysloužilé světelné zdroje: >>Ta činí tři koruny za kilogram. Navíc je odvoz a likvidace zdarma,<< říká zástupce neziskové společnosti EKOLAMP.

VE SBĚRU ÚSPOREK BYL LONI NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ TRHOVÝ ŠTĚPÁNOV

Nejúspěšnější v motivaci občanů byly obce Trhový Štěpánov (okr. Benešov), Klenovice na Hané (okr. Prostějov) a Krabčice (okr. Litoměřice). >>V Trhovém Štěpánově se obci za rok podařilo nasbírat v přepočtu na obyvatele téměř kilogram světelných zdrojů. To je několikanásobek republikového průměru,<< vysvětluje Radoslav Chmela. Loni se podařilo v Česku sesbírat 973 tun světelných zdrojů a průmyslových svítidel.

Největší překážkou ve sběru vysloužilých žárovek je lidská lenost. Spotřebitelé jsou ochotni odnášet vyřazené světelné zdroje průměrně do vzdálenosti maximálně 714 metrů. >>Přitom tři čtvrtiny Čechů považují zpětný odběr vysloužilých úsporných zářivek za užitečnou službu, ale jen 40 % domácností této služby skutečně využívá,<< rekapituluje průzkum Radoslav Chmela.

Kvůli pohodlnosti lidí tak ročně na skládkách zbytečně končí 75 kilogramů toxické rtuti. Takové množství by mohlo teoreticky znečistit vodu v objemu 238 Máchových jezer. Samotná rtuť ve světelných zdrojích je neškodná. >>Nebezpečí pro zdraví představuje jen ve větším množství při neodborné likvidaci, zejména na skládkách,<< uzavírá Radoslav Chmela.

Více informací je k dispozici na www.ekolamp.cz.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů