Pátek, 29. března 2024

Lovosice mají 41 milionů na rekultivaci skládky v Travčicích

Lovosice mají 41 milionů na rekultivaci skládky v Travčicích

Lovosická radnice získala dotaci více než 41 milionů korun na rekultivaci ekologicky rizikové skládky v Travčicích. Bez dotace by si město investici nemohlo dovolit. ČTK to sdělila vedoucí odboru vnitřních věcí lovosické radnice Jana Hejdová.

Travčice leží od Lovosic asi 11 kilometrů, obec má vlastní samosprávu. Zdejší skládka byla ale v minulosti převedena do majetku Lovosic. Město ji vnímá jako dlouhodobý problém. "V roce 2011 byla provedena riziková analýza. Prokázala, že je skládku nutné ekologicky zajistit tak, aby nedocházelo k průsakům podzemní vody. Ta byla v minulosti kontaminována chemikáliemi," vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí v Lovosicích František Budský.

Na skládku se v minulosti svážel odpad z bývalého okresu Litoměřice. Lovosicím připadla v souvislosti s rušením okresních národních výborů. Největším problémem skládky je podle Budského rtuť, kterou prokázaly zkušební vrty. "Pak jsou to také látky ze zemědělství, například dusitany," dodal.

Oficiálně ukládání odpadu na skládku skončilo v roce 1996. "Jenomže i po tomto datu se na ní objevoval další odpad. Navíc i takový, který by na běžné skládce tuhého komunálního odpadu neměl co dělat," uvedla Hejdová.
Na zajištění skládky radnice získala dotaci z Operačního programu životní prostředí. "Celkové náklady budou činit 46 milionů korun, většinu pokryje dotace, radnice zaplatí jen 10 procent," řekl Budský.

Dodal, že město vlastní jen samotné těleso skládky, pozemky pod ní ale patří několika soukromým vlastníkům. "Nyní finišují jednání s vlastníky o nájemních smlouvách. Pak vyhlásíme výběrové řízení na zhotovitele rekultivace," popsal Budský. Měla by zahrnovat především odplyňovací systém a položení nepropustné fólie, která zabrání promývání skládky dešťovou vodou. Povrch bude osázen zelení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů