Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lodě mohou po Vltavě z Č. Budějovic až do Hněvkovic

Lodě mohou po Vltavě z Č. Budějovic až do Hněvkovic

Lodní doprava na Vltavě může plout z Českých Budějovic do Hněvkovic. Vodní cestu prodloužila plavební komora, která dnes byla slavnostně otevřena v Hluboké nad Vltavou. Tam doposud lodě na trase z Českých Budějovic končily, nyní mohou pokračovat dále.

Vodní cesta by v budoucnosti měla po řece vést z jihočeské metropole až do Prahy.

"První zákon, který tvrdil, že Vltava musí být splavná, vzniknul v roce 1901. Tím chci říct, že to není projekt, který bychom si teď vymysleli, ale jedná se o více než sto let starou záležitost," řekl starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa (ODS).

Řada kritiků tvrdí, že miliony investované do obnovy vodní cesty představují mrhání peněz. Jirsa však oponuje tím, že splavnění Vltavy přinese do všech měst a obcí u řeky turisty a udělá okolí vodního toku ještě atraktivnějším. "Podívejte se na život kolem řek a kanálů ve Francii nebo Nizozemsku. Tam z toho profitují celé regiony, tak proč by to nemohlo fungovat i tady," řekl Jirsa.

Prodloužením vodní cesty z Hluboké nad Vltavou až na Hněvkovickou nádrž přibude dalších 19 kilometrů využitelných pro lodní dopravu. Stavební náklady na vybudování plavební komory, prohrábku koryta řeky a vybudování přístaviště Hluboká nad Vltavou - Hamry byly 426 milionů korun. Zaplatil je Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI).

Nová plavební sezona zahájena

Projekt Splavnění Vltavy je rozdělen na tři úseky: České Budějovice - Hluboká nad Vltavou, Hluboká nad Vltavou - Hněvkovice a vodní dílo Hněvkovice - Týn nad Vltavou. Chybí už jen dokončení poslední části.

Dnešní otevření komory slavnostně zahájilo novou plavební sezonu, při té příležitosti také začala výstavba sportovního přístavu v Hluboké nad Vltavou. Přístav bude mít kapacitu 73 malých plavidel a jednu velkou osobní loď. V meandru na levé straně řeky pod zámkem má začít sloužit v roce 2014.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů