Čtvrtek, 25. dubna 2024

Přírodní zahrady lákají nejen živočichy

Přírodní zahrady lákají nejen živočichy

Přírodní zahrada je sen nejen každé včelky či ještěrky, ale také mnoha zahrádkářů. Zahrada, ve které se vše pěstuje bez chemie a využívá se jen vzájemné interakce rostlin a živočichů, přitahuje stále více zájemců.

Všichni, kdo se chtějí dozvědět o tom, jak přírodní zahradu vybudovat, mohou využít nabídky Centra Veronica Hostětín.

"V květnu plánujeme 2 exkurze po přírodních zahradách - a to nejen v ČR, ale i do Rakouska", říká Marie Křiváková, ředitelka Centra. "Účastníci se na nich nejen dozví, ale především na vlastní oči uvidí, jak se zahrada buduje, které prvky pro podporu živočichů si mohou vyrobit i to, jak využít například vyvýšené záhony, bylinkovou spirálu či sluneční past."

Všichni se mohou dále dozvědět, kolik hnojiva potřebuje zelenina, trávník nebo květiny a že to jde i bez chemie. Získají praktický návod, jak si vyrobit kvalitní biohnojivo (kompost). Zjistí, k čemu potřebujeme pestrost druhů rostlin a živočichů a jak vypěstovat skutečně zdravé ovoce a zeleninu.

První z exkurzí se koná 11. května, začíná seminářem v Trenčíně a poté se zájemci vydají prozkoumat přírodní zahradu občanského sdružení Pengaea v Novej Bošáci a navštíví ovocnou farmu Kubrá na Slovensku.

Druhá exkurze, tentokrát po přírodních zahradách v Brně a okolí (zahrada rodiny Vlašínových, zahrada ekocentra Jezírko, školní přírodní zahrada Rousínov a přírodní zahrada Waldorf), se bude konat 12. května.

Exkurze odstartují kampaň o přírodních zahradách, která potrvá až do konce června. Během ní uspořádají pracovníci Centra Veronica ještě dvoudenní seminář (11.-12.6.), třetí exkurzi (13.6.), otevřou nově vybudovanou přírodní zahradu v Hostětíně (23.6.) a připraví řadu programů pro školy.

Více informací o exkurzích naleznete na

http://hostetin.veronica.cz/prirodni-zahrady-seminar

http://hostetin.veronica.cz/prirodni-zahrady-exkurze

Více informací ráda poskytne Marie Křiváková, tel. 572 630 670, 724 132 772, email marie.krivakova@veronica.cz nebo je naleznete na www.hostetin.veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů