Pátek, 19. dubna 2024

Města Litvínov a Horní Jiřetín odmítají likvidaci hlubinného dolu Centrum

Města Litvínov a Horní Jiřetín odmítají likvidaci hlubinného dolu Centrum

Města Litvínov a Horní Jiřetín dnes odeslala Obvodnímu báňskému úřadu svůj důrazný nesouhlas s likvidací hlubinného dolu Centrum, o kterou usiluje její majitel, společnost Czech Coal. Jedná se o poslední hnědouhelný hlubinný důl v Česku, který zaměstnává více než tři sta lidí a ročné vytěží přes 400 tisíc tun uhlí. Hlubinná těžba přitom neohrožuje domovy dvou tisíc obyvatel Horního Jiřetína a Černic, nedevastuje krajinu ani neohrožuje polétavým prachem a hlukem životní prostředí desítek tisíc obyvatel Litvínova. Její provoz není omezen platnými územními ekologickými limity těžby. Představuje proto trvale udržitelnou alternativou k rozšiřování povrchového velkolomu ČSA, které se Czech Coaljiž léta snaží neúspěšně prosadit.

Případná likvidace dolu Centrum podléhá povolení Obvodního báňského úřadu (OBÚ) pro území kraje Ústeckého se sídlem v Mostě. Ten v současnosti projednává žádost vlastníka dolu, společnosti Kohinoor, a.s. (Czech Coal je jejím jediným akcionářem), podle které by mělo k likvidaci šachty a propuštění zde pracujících horníků dojít již letos. Horní Jiřetín i Litvínov to důrazně odmítají a vyzvali proto OBÚ, aby žádost zamítl. Vedle sociálních dopadů poukazují i na rozpor plánu majitelů dolu s horním zákonem, podle kterého je těžař povinen hospodárně vydobýt celé ložisko.

"Hlubinný důl Centrum zaměstnává v současnosti přes 300 lidí, a je tedy největším jednotlivým zaměstnavatelem sídlícím v Horním Jiřetíně. Jeho likvidace a propuštění zaměstnanců by vedlo ke zvýšení nezaměstnanosti v regionu, aniž by přitom mělo (na rozdíl od likvidace velkolomu ČSA) jakékoliv známé pozitivní dopady v oblasti ochrany životního prostředí, zdraví a kvality života obyvatel Litvínovska, či jiného veřejného zájmu," stojí ve vyjádření obou měst.

Starosta Litvínova Milan Šťovíček dnes uvedl: "Zavírat Centrumku je nesmysl. Její provoz naše občany na rozdíl od povrchových velkolomů nijak neohrožuje ani neobtěžuje. V okolních ložiscích má dostatečné zásoby uhlí na několik set let a dává práci víc než třem stovkám lidí. Její uzavření by navíc bylo v příkrém rozporu s povinností hospodárně vydobýt celé ložisko, kterou se Czech Coal tak často a rád selektivně ohání. Doufáme proto, že báňský úřad likvidaci šachty nepovolí."

Místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt doplnil: "Doufáme, že horníci si to nenechají líbit a začnou za svá pracovní místa s uhlobarony bojovat podobně, jako to před lety udělali na Kohinooru. Mají v tom naši plnou podporu. Vyzýváme odbory Czech Coal, které dosud působí spíše jako PR oddělení majitelů firmy, aby začaly aktivně a otevřeně vystupovat proti zcela zbytečnému rušení pracovních míst stovek horníků na Centrumce - svých členů a kolegů."

Ing. Vladimír Buřt, místostarosta města Horního Jiřetína, tel: 724 081 095, e-mail:mistostarosta@hornijiretin.cz, vladimir.burt@email.cz

Mrg. Milan Šťovíček, starosta Litvínova, tel: , e-mail: stovicek@mulitvinov.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů