Čtvrtek, 28. března 2024

Spalovna v Lysé nad Labem má problémy - žádá o prodloužení zkušebního provozu

Spalovna v Lysé nad Labem má problémy - žádá o prodloužení zkušebního provozu

Spalovna nebezpečných odpadů v Lysé nad Labem, která loni v prosinci po šestileté odstávce obnovila provoz, má technické problémy. Nové filtry za 5,5 milionu korun způsobují, že se musí po několika dnech provoz přerušit a filtry vyčistit. Spalovně tím vznikají velké ztráty, žádá kraj o prodloužení zkušebního provozu a termínu pro měření koncentrace toxických látek. ČTK to dnes řekl jednatel provozující firmy BDW Line Alexis Welter.

"Dodavatel filtrů není schopen do dneška s novými filtry vyladit provoz spalovny, aby to bylo kompatibilní. Jsme ve sporu, nevíme, jak to budeme řešit, uvažujeme o odstoupení od smlouvy. Do doby vyřešení je provoz spalovny utlumen," řekl Welter. Podle něj je opakované rozehřívaní pece pro spalovnu ekonomicky velmi náročné. Měření koncentrace toxických látek mělo být provedeno do jednoho měsíce po zahájení zkušebního provozu spalovny. Spalovna ale zatím od obnovení činnosti v prosinci nebyla schopna kvůli problémům s filtry provoz řádně spustit. Podle mluvčí krajského úřadu Nicole Mertinové řízení o povolení prodloužení zkušebního provozu spalovny ještě není ukončeno, rozhodnutí by mohlo padnout do dvou měsíců.

Ročně má spalovna v Lysé spálit až 3500 tun toxických látek. Na možné úniky spalin bez čištění s vysokou koncentrací těžkých kovů a dioxinů upozorňovalo minulý týden ekologické hnutí Arnika. Podle Weltera vypadl ve čtvrtek 25. dubna kvůli elektrickému přetížení jistič ventilátoru. "Jistič vyhořel, přepojili jsme jej na náhradní a ventilátor zase naběhl. Trvalo asi dvě minuty, než to obsluha přepnula na náhradní jistič. Za ty dvě minuty nemohlo skoro nic utéct," řekl Welter. Krajský úřad v souvislosti se čtvrtečními úniky spalin zatím vyloučil použití nouzového komínu, který se využívá v případě havárie. Úřad dále ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí prověřuje okolnosti vzniklé situace.

Spalovnu prodala radnice v Lysé nad Labem před zhruba deseti lety. V roce 2006 ji ale současný majitel vyřadil z ekonomických důvodů z provozu. Náklady na likvidaci nebezpečného odpadu byly údajně příliš vysoké.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů