Pátek, 19. dubna 2024

Plzeň ušetří desítky milionů novou technologií stavby kanalizace

Plzeň ušetří desítky milionů novou technologií stavby kanalizace

Díky nově navržené technologii stavby obřího kanalizačního řadu ušetří Plzeň více než polovinu plánovaných nákladů druhé etapy úslavského kanalizačního sběrače, jejíž dvouletá stavba měla původně stát 150 milionů Kč. Plzeň, která se zavázala EU připojit na sběrač daný počet obyvatel, financuje akci ze svého a začala předělávat její projekt. ČTK to řekl primátorův náměstek Martin Zrzavecký (ČSSD). Letos má město na stavbu v rozpočtu 78 milionů Kč.

"Vymyslela se zcela nová technologie, díky níž by akce mohla zlevnit až na třetinu," uvedl. Podle něj jsou nejdražší zemní práce. Díky inovaci projektu se nemusí kopat šest metrů hluboko kvůli spádu, ale jen zhruba dva metry a roura se doplní čerpadly.

"Ušetřenou sumu 80 až 90 milionů korun musíme použít na infrastrukturu. Šla by na napojení lokalit staré Lobzy, Božkov a Koterov, abychom naplnili indikátory pro čerpání dotace," vysvětlil náměstek. Zastupitelé nedávno navrhli z ušetřené sumy ještě alespoň zahájit stavbu kanalizace ve Lhotě. Napojení této lokality by si ale podle Zrzaveckého vyžádalo asi 300 milionů Kč.

Stavba druhé etapy úslavského sběrače bude hrazena z městského fondu kofinancování evropských projektů. Město musí podle podmínek EU sběrač dodělat ze svého, aby splnilo podmínky pro čerpání dotace.

V dokončované první etapě se buduje roura o průměru jeden metr, která vede podél Úslavy z Letné až do Božkova; vedle benzinové pumpy na Letné vznikne čerpací stanice. Na ni naváže část do Koterova. "Výhody dokončované první etapy poznávají hlavně obyvatelé Lobzů a Slovan, tedy podél lobezského údolí. Druhou etapu musíme udělat kvůli tomu, abychom naplnili počet napojených obyvatel," uvedl. Město přislíbilo EU, že vybuduje přípojky na páteřní rouru.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů