Středa, 24. dubna 2024

OSN našla novou zbraň v boji proti hladu - poživatelný hmyz

OSN našla novou zbraň v boji proti hladu - poživatelný hmyz

Organizace spojených národů našla novou zbraň, jež by mohla pomoci v boji proti hladu. Jde o poživatelný hmyz, který už teď tvoří doplněk potravy pro zhruba dvě miliardy lidí. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) uvedla, že poživatelný hmyz, například kobylky a mravenci, je zatím poměrně málo využívaným zdrojem potravy. Má přitom vysoký obsah proteinů i minerálů a jeho větší využití by mohlo zmírnit znečišťování životního prostředí.

Hmyz je podle FAO "mimořádně efektivní" při přeměně krmiva v poživatelné potraviny. Ke vzniku jednoho kilogramu "hmyzího masa" jsou v průměru zapotřebí jen dva kilogramy krmiva, zatímco dobytek potřebuje k vytvoření jednoho kilogramu masa krmiva osm kilogramů. Většina hmyzu navíc vylučuje méně skleníkových plynů než dobytek, potřebuje méně prostoru a vody a může se živit odpadem.

V současnosti se hmyz určený k jídlu většinou sbírá v lesích, chov je omezen. Podle FAO by však díky mechanizaci mohl chov prudce stoupnout. "(Chov hmyzu) je jednou z cest, jak zabezpečit dostatek potravin," uvedla FAO ve své zprávě. "Hmyz je všude a rychle se množí," dodala.

Podle FAO poskytuje hmyz kvalitní proteiny a výživné látky a je "mimořádně důležitý jako doplněk potravy podvyživených dětí". Může být i bohatý na železo, hořčík, zinek a další látky potřebné pro lidský organismus. Zpráva FAO také upozorňuje, že například některé kobylky jsou v Africe považovány za delikatesu a platí se za ně vysoké ceny.

Více na www.HmyzNaTaliri.cz

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů