Čtvrtek, 28. března 2024

SNa MŽP se sešla pracovní skupina k poplatkům

SNa MŽP se sešla pracovní skupina k poplatkům

Koncem března proběhlo na MŽP první zasedání pracovní skupiny k budoucímu směřování České republiky v odpadovém hospodářství. Hlavním tématem jednání byl termín ukončení skládkování směsného komunálního odpadu, poplatek za ukládání odpadů na skládky a jeho výše, včetně rozdělení nebo integrované systémy nakládání s odpady. Výsledkem by měl být materiál, který bude do konce května postoupen do legislativního procesu.

Počet účastníků je omezen na 25 členů, a to na zástupce z řad státní správy (Ministerstvo životního prostředí, Státní fond životního prostředí, Česká inspekce životního prostředí, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo financí) a zástupce asociací a sdružení, která reprezentují hlavní subjekty spojené s odpadovým hospodářstvím.

Všichni účastníci jednání se shodli na potřebě zákazu skládkování směsného komunálního odpadu (který již nelze dále využít) od roku 2023-2025, a to v souladu s hierarchií nakládání s odpady, a dále na podpoře energetického využívání odpadu. Pracovní skupina se shodla také na tom, že v případě integrovaných systémů nakládání s odpady (ISNO) není potřeba stávající legislativu upravovat. Výše poplatku a jeho rozdělování, jakož i další precizace problematiky ISNO, bude tématem dalších zasedání skupiny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů