Úterý, 23. dubna 2024

Zemědělský resort rozdělí v 19. kole příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova více než miliardu korun

Zemědělský resort rozdělí v 19. kole příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova více než miliardu korun

Ministr zemědělství Petr Bendl schválil pravidla pro 19. kolo příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova (PRV). V něm můžou zájemci žádat o podporu na přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům, na poradenské služby, na obnovu lesů po kalamitáchnebo na podporu společenských funkcí lesa. Celkem v tomto kole dostanou žadatelépřibližně 1,029 miliardy korun.

Zemědělci, potravináři a lesní hospodáři, kteří chtějí v 19. kole PRV získat dotace na rekonstrukci i výstavbu zemědělských a potravinářských provozů,jako jsou například jatka a mlékárny, můžou podat žádost od 19. června do 2. července. Podpora je také určená těm, kteří budují turistické stezky v lesích nebo pořádají poradenské služby zvyšující konkurenceschopnost lesních a zemědělských hospodářů.

"Ministerstvo zemědělství rozdělí přes svou platební agenturu Státní zemědělský intervenční fond žadatelům přibližně 1 miliardu a 30 milionů korun. Konečná částka bude ještě upravená podle aktuálního kurzového přepočtu a zvýšena o finanční prostředky ušetřené v předchozích kolech," řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Veškeré dotace budou zájemcům proplaceny do konce roku 2015. Mezi největší změny pravidel v 19. kole patří, že nově se bude podpora vztahovat i na pořízení nákladních aut s chladící nebo mrazící jednotkou pro převoz potravin.

"Nově budou moci získat podporu v 19. kole příjmu žádostí z Programu rozvoje venkova i žadatelé, kteří působí na území hlavního města Prahy. Ti dosud na dotace, které přidávají hodnotu zemědělským a potravinářským produktům, nárok neměli. Také budou nově preferováni ti, kteří získali ocenění Regionální potravina," řekl Petr Bendl.

Žádost o dotace může zájemce odeslat prostřednictvím Portálu farmáře na stránkách SZIF, doručit osobně, poštou nebo zaslat do datové schránky na příslušném regionálním odboru SZIF (dříve Agentury pro zemědělství a venkov).

Úplné znění pravidel pro poskytování dotace na projekty Programu rozvoje venkova v 19. kole, najdou zájemci na webu Ministerstva zemědělství (subportál Dotace - Program rozvoje venkova a příslušná osa/opatření) a také na stránkách Státního zemědělského intervenčního fondu v sekci Program rozvoje venkova.

Jan Žáček
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů