Čtvrtek, 28. března 2024

Prošlapejte s námi letní Cestičky. Získáte zážitky i pedagogické vzdělání

Prošlapejte s námi letní Cestičky. Získáte zážitky i pedagogické vzdělání

Naučte se organizovat akce, objevte své dosud skryté schopnosti a překonejte sebe sama. Vyzkoušejte, jak vést druhé. Otevřete oči, mysl i srdce a v druhé polovině července vykročte na prožitkový a vzdělávací kurz Cestičky. Zveme všechny nadšence od 17 do 28 let.

Cestičky jsou pro všechny, kteří chtějí umět skutečně pracovat s dětmi a mládeží. Pro každého, kdo se chce věnovat pořádání dobrovolnických akcí k ochraně přírody či péči o památky, ale i pro ty, kteří chtějí zkusit něco nového, překvapivého a neopakovatelného.

Nápad uspořádat vzdělávací kurz trochu jinak vznikl před třinácti lety. "Chtěli jsme mladým lidem nabídnout možnost zažít to na vlastní kůži, ne jen při přednáškách. Snažíme se překonat hranice všednosti," říká organizátor Dalimil Toman. "Zároveň nás napadlo promíchat zážitkový program s kvalitním vzděláním pro volnočasové pedagogy," dodává. Vznikla tak pestrá programová směsice prolínající se dvanáctidenním životem na louce u Náměště nad Oslavou.

Loňská účastnice kurzu Jitka Ševčíková vzpomíná: "Okusila jsem zážitky, nasála tvůrčí atmosféru a přátelství. Cestičky jsou správná volba pro všechny, kteří pracují, nebo chtějí pracovat s dětmi a mládeží. Nejde však jen o to. Na své si přijdou ti, kdo chtějí zkusit ně! co nového, překvapivého a neopakovatelného." Z Cestiček si přivezla chuť využít vše, co se naučila. Proto začala pořádat vlastní dobrovolnické akce. "Vtáhlo mě to a nakoplo. Uspořádat vlastní akci nebylo těžké. Uvědomila jsem si, kolik toho díky kurzu umím," dodává Ševčíková.

To potvrzuje další absolvent kurzu Pavel Gal. "Otevřely se mi možnosti, které jsem si dřív neuměl představit. Cestičky byly konfrontací s mými sny. Zjistil jsem, že uskutečnění některých z nich vlastně nic nepřekáží," poznamenává.

Během necelých dvou týdnů prošlapete tři cesty - linie kurzu. První je cesta poznání svých schopností a mezí. Patří do ní fyzicky a psychicky náročné týmové hry i aktivity pro vlastní rozjímaní. Prostřední cesta vede k neformálnímu vzdělávání. Osvojíte si třeba základy zdravovědy, environmentální výchovy, psychologie nebo pedagogiky. Poslední cesta umožňuje poznání nových lidí a navazování přátelství. Tato cestička vás také přivede k zajímavým aktivitám jako je slaňován! í, tvorba přírodní keramiky, land art, fireshow a žonglování a! mnoho dalších.

Letošní ročník se uskuteční 16. -- 27. července. Účastníci si kromě osvědčení pro hlavní táborové vedoucí, akreditovaného ministerstvem školství, mohou odvézt i nová přátelství a neopakovatelné zážitky. Bližší informace naleznete na www.cesticky.cz.

Kontaktní osoba: Dalimil Toman
Telefon: 605763112
E-mail: cesticky@brontosaurus.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů