Pátek, 19. dubna 2024

Vysloužilé spotřebiče lze zdarma a bez nákupu odevzdat ve všech prodejnách Expert Elektro

Vysloužilé spotřebiče lze zdarma a bez nákupu odevzdat ve všech prodejnách Expert Elektro

Nová evropská směrnice požaduje od všech prodejců elektra s prodejní plochou větší než 400 m2, aby od spotřebitelů bezplatně odebírali vysloužilé malé spotřebiče. A to i v případě, že si nepřijdou koupit nový.

Jako první síť obchodů zaměřených na prodej elektrospotřebičů v České republice se na splnění tohoto požadavku komplexně připravila síť Expert Elektro. Ve spolupráci s kolektivním systémem pro sběr a zpracování vysloužilých spotřebičů ELEKTROWIN rozmístila ve všech svých 54 prodejnách speciální sběrné nádoby. Do nich je možné zdarma odhodit starý mixér, kávovar, žehličku nebo jiný spotřebič, jehož žádný rozměr nepřesahuje 25 cm.

"Členské státy Unie budou muset reagovat na tento požadavek nejpozději do 14. února 2014, my jsme připraveni v předstihu," vysvětluje ředitel marketingu Expert Elektro Ladislav Pospíšil.

elektroV České republice se vysloužilé spotřebiče systematicky sbírají od roku 2005. ELEKTROWIN už například vysbíral přes dva miliony starých lednic, více než sedm milionů kusů malých spotřebičů a zajistil jejich ekologické zpracování. Malé spotřebiče ale, i přes tato úctyhodná čísla, stále z velké části končí v běžných popelnicích a poté na skládkách. Nové opatření může tuto situaci významně změnit k lepšímu.

"Se sítí prodejen Expert Elektro spolupracujeme intenzivně od roku 2006 a množství spotřebičů, které od ní přebíráme, rok od roku roste, a to včetně těch malých," konstatuje generální ředitel ELEKTROWINu Roman Tvrzník. Jen mezi roky 2011 a 2013 přibylo vysbíraných malých spotřebičů dvojnásobně, z 5,763 na 10,184 tuny.

Koše s vyměnitelnými bagy, do nichž se drobné elektro dosud sbíralo, nahradily nyní nové kontejnery přizpůsobené stylu prodejen Expert Elektro. Řešení ušité na míru nabízí ELEKTROWIN i dalším řetězcům.

Ladislav Pospíšil zároveň uklidňuje ostatní prodejce, které naplnění požadavků EU teprve čeká: "Některé naše prodejny nabízejí tuto službu už několik let a lidí, kteří přijdou jen odložit starý spotřebič, aniž by nakupovali, je méně, než jsme očekávali. Většina stejně potřebuje vyměnit starý za nový, nebo se prostě jen rozhlédne a zjistí, že se jim do domácnosti hodí něco jiného. Nicméně jsme připraveni aktivně podpořit tuto ekologickou aktivitu."

Co dodat na závěr? Přijďte od 16. května se podívat na nejbližší prodejnu Expertu a uvidíte vše na vlastní oči. A nezapomeňte přinést vysloužilý spotřebič.

Kontakt pro více informací:

Táňa Pokorná, ELEKTROWIN

Email: tpokorna@elektrowin.cz

Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů