Pátek, 19. dubna 2024

Sněmovna potvrdila prezidentovo veto novely obsahující chybu

Sněmovna potvrdila prezidentovo veto novely obsahující chybu

Sněmovna dnes potvrdila prezidentské veto sporné novely zákona o odpadech, která kvůli chybě při zpracování obsahovala i neschválený pozměňovací návrh. Podle tohoto návrhu by se o šest měsíců do konce letošního roku prodloužila lhůta, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů. Na chybu se přišlo až poté, co novelu schválil Senát a mířila k prezidentovi.
Obě parlamentní komory se poté dohadovaly, jak situaci vyřešit. Senát koncem dubna odmítl projednávat normu podruhé v opraveném znění se zdůvodněním, že už o ní rozhodl. Navíc vyvstaly pochyby o tom, zda je druhá verze správná. Nakonec prezident Miloš Zeman novelu vetoval. Dnešním rozhodnutím poslanců tak novela skončila svoji legislativní pouť.

Vláda se mezitím rozhodla, že poslancům předloží novelu znova, ale již ve správném znění. Poslanci ji ve zrychleném režimu schválili již minulý týden, takže ji dostal k projednání Senát.

Novela má především umožnit, aby poplatky na likvidaci autovraků bylo možné až do konce příštího roku používat na projekty v rámci programu Zelená úsporám na zateplování budov. Kromě toho upravuje zejména administrativní náročnost v odpadovém hospodářství.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů