Středa, 24. dubna 2024

KRNAP chce zvětšit nejpřísněji chráněnou část Krkonoš

KRNAP chce zvětšit nejpřísněji chráněnou část Krkonoš

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP), který si v pátek připomene 50. výročí svého založení, chce zvětšit nejpřísněji chráněnou první zónu parku. Měla by se rozšířit ze současných 4503 hektarů téměř na 7000 hektarů. ČTK to dnes řekl mluvčí správy parku Radek Drahný. Správa také chystá otevření nového environmentálního střediska či další opravy stezek pro turisty.

"Cenné oblasti v Krkonoších se postupně rozšiřují i do druhé zóny, cílem je ochránit větší území, aby zůstalo co nejméně dotčené člověkem," řekl Drahný. Podle něj se rozšíření příliš nedotkne turistů, kteří budou mít možnost pohybovat se po značených trasách. V první zóně je například omezená těžba dřeva a další zásahy. Podle Drahného se rozšíření bude týkat například Jeleního dolu.

KRNAP chce také rozšířit druhou zónu parku, ale zmenší se třetí zóna. "Změnu jsme projednali s obcemi, podnikateli a v regionu v tom vládne soulad. Celý materiál jsme předali na ministerstvo životního prostředí," řekl Drahný.

Správa KRNAP nyní dokončuje stavbu environmentálního centra, které by mělo začít fungovat letos v září. V budově za zhruba 90 milionů korun chce správa nabízet různé akce pro veřejnost. Dalším velkým stavebním projektem je rekonstrukce Krkonošského muzea ve Vrchlabí, které sídlí v budově bývalého kláštera. "V plánech je přebudování muzea na hlavní návštěvnické centrum, náklady odhadujeme v řádech desítek milionů korun, termín zahájení prací zatím není stanovený," řekl Drahný.

Správa parku v posledních letech investovala desítky milionů korun do obnovy turistických cest na území parku. Opravená je například cesta na Sněžku Obřím dolem či takzvaná Jantarová cesta u Luční boudy, další opravy se chystají. Správa například chce upravit 20 lesních cest v délce 47 kilometrů pro pohyb vozíčkářů či rodičů s dětmi v kočárcích. Náklady mají dosáhnout 37 milionů korun.

Správa KRNAP chce také prohlubovat spolupráci s polskými kolegy. Například od letošního jara začaly český i polský krkonošský národní park používat společné logo. Oba parky mají také společné projekty v oblasti vědy, výchovy i propagace. Kvůli úsporám musela správa v posledních letech omezit činnost svých informačních center, například od 1. ledna 2012 uzavřela informační centrum v Obřím dole v Peci pod Sněžkou.

Krkonošský národní park si výročí svého založení připomene 17. května ve Vrchlabí, kde se uskuteční koncert. Více informací o parku i výročí je možné najít na www.krnap.cz.

Jakub Sochor

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů