Středa, 24. dubna 2024

Středočeští radní odmítli vyhlášení Národního parku Křivoklátsko

Středočeští radní odmítli vyhlášení Národního parku Křivoklátsko

Středočeští radní odmítli vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. Nejnovějším usnesením, které přijali, politicky zaštítili předchozí stanovisko krajských úředníků i nedávno prezentovaný názor hejtmana Josefa Řiháka a jeho náměstka Marka Semeráda (oba ČSSD). Proti parku se vyslovilo devět radních, jeden nebyl přítomen a jeden se zdržel hlasování, řekl dnes Řihák novinářům. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vznik parku ale stále obhajuje a pokračuje v přípravách na jeho vyhlášení. Na vstupní náklady chce dát 50 milionů korun.

Národní park podle MŽP zajistí ochranu přírody, zatraktivní region a zvýší zájem turistů. Návrh zákona o zřízení národního parku by měl jít za několik měsíců do vlády. Nyní je v mezirezortním připomínkovém řízení.

Ministerstvo dnes v reakci opět připomnělo, že Rada Středočeského kraje se záměrem vyhlášení národního parku v roce 2010 souhlasila, v současnosti ho ale odmítá. "Pro MŽP se tím ale na situaci nic nemění, vyhlášení národního parku i nadále podporujeme, a to především s ohledem na mimořádnou přírodovědnou hodnotu území Křivoklátska," řekla ČTK Marta Machková z tiskového odboru ministerstva, podle níž je důležitý především souhlas obcí.

Řihák je přesvědčen o tom, že současný stupeň ochrany Křivoklátska je dostatečný. Krajští úředníci podle něj nesouhlasili s vyhlášením parku už před třemi lety. Názor změnili po zásahu bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), který vyhlášení národního parku podporoval. Poté se k parku kladně vyjádřila i rada kraje. Nakonec ale krajský odbor životního prostředí vydal nesouhlasné stanovisko.

"Jsem zastáncem toho, že by měla být v těchto věcech vydávána spíš odborná stanoviska," řekl Řihák. Návrh usnesení prý radě předložil, aby bylo jasné, že nejde jen o jeho názor. Kdo se hlasování zdržel, neřekl. Uvedl pouze, že šlo o člena sociální demokracie, který byl už v minulé radě.

Park by se měl rozprostírat jižně od Křivoklátu podél Berounky na 102 kilometrech čtverečních. Jeho hranice by sousedila s 19 obcemi, uvnitř parku by měla být pouze Karlova Ves.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů