Pátek, 19. dubna 2024

Po nové stezce vyrazí první pěší už v neděli. Bez bot

Po nové stezce vyrazí první pěší už v neděli. Bez bot

Valtice, Schrattenberg - Do seznamu lákadel břeclavského regionu přibude další zajímavá položka. Valtice spojí s rakouským Schrattenbergem unikátní stezka, po které se půjde bosou nohou. Poprvé už tuto neděli.

Stezka vybudovaná Rakušany je dlouhá téměř pět kilometrů. Vede z příhraniční rakouské obce Schrattenberg k romantické kolonádě Reistna, která stojí na nejvyšším bodě Lednickovaltického areálu.

"Stezka přitáhne lidi, kteří nejezdí na kole, ale chodí pěšky. Avšak i cyklista může zaparkovat kolo u kolonády a projít se. Bude to povyražení pro všechny, kteří v našem městě a okolí tráví dovolenou," věří místostarosta Valtic Milan Sedláček.

Chůzí bosou nohou po různých přírodních materiálech mají být zprostředkovány zvláštní smyslové vjemy. Návštěvníci se projdou bosí po kůře, šiškách, písku či kamenech. Ale také mohou balancovat na vratkém mostě z dřevěných trámů, odpočinout si na dřevěných lehátkách a kochat se pohledem do okolí z nejvyššího místa kopce Homole. Na cestě je připraveno celkem devět zastávek.

"Děti se mohou sklouznout na přírodní skluzavce. A kdo bude chtít, má možnost si na přírodním grilu připravit něco z přinesených zásob," lákají na procházku bez bot Schrattenberští.

Slavnostního otevření se unikátní stezka dočká už v neděli. Program začíná v deset hodin dopoledne setkáním účastníků na kolonádě Reistna. Odtud se půjde pěšky k první zastávce nazvané Grillplatz, kde dojde na oficiality.

Stezka bosou nohou, která se zrodila u Valtic, je v České republice raritou. V Německu i Rakousku jsou ale takové stezky velmi oblíbené.

Autor: Michal Šupálek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů