Sobota, 20. dubna 2024

JIHOMORAVSKÝ KRAJ OCENÍ NEJLEPŠÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE

JIHOMORAVSKÝ KRAJ OCENÍ NEJLEPŠÍ DIPLOMOVÉ PRÁCE

Studenti, kteří zdárně dokončili své studium, mohou uspět se svou závěrečnou prací také v soutěži. Jihomoravský kraj ve spolupráci s brněnským školským zařízením Lipka totiž vyhlašuje již XI. ročník soutěže diplomových a bakalářských prací s tematikou životního prostředí a ekologie se vztahem k území Jihomoravského kraje.

"Do soutěže se mohou přihlásit studenti a studentky, kteří svoji závěrečnou práci obhájili na podzim 2012 nebo na jaře 2013. O vítězi rozhodne komise složená z akademických pracovníků, představitelů nevládních organizací, zástupců státní správy, ale i odborníků státní ochrany přírody či zástupců z firem," uvedl organizátor soutěže Jan Trávníček z Lipky.

Tři nejlepší práce obou kategorií budou oceněny finanční odměnou, věcnými cenami a čestným uznáním. Ceny předá hejtman Jihomoravského kraje na závěrečném studentském workshopu, který proběhne v listopadu na Krajském úřadu Jihomoravského kraje v Brně. "Studentský workshop každoročně přiláká na padesát posluchačů. Sledovat například absolventy anorganické chemie, architektury a humanitní environmentalistiky diskutující o konkrétních postupech ochrany životního prostředí je pro nás inspirací i opravdovým zážitkem," doplnil Trávníček. Z anotací přihlášených prací navíc bude vytvořen sborník s ISBN. Účastníci tak získají nejen mezioborovou konferenční zkušenost, ale také publikační záznam do svého životopisu.

Do soutěže se studenti mohou přihlásit do 30. června 2013, veškeré informace o přihlášení jsou k dispozici na www.lipka.cz

V loňském roce se do soutěže přihlásilo celkem 33 studentů se svými pracemi z přírodovědných, humanitních i technických oborů. Z toho 12 soutěžilo v kategorii bakalářských prací a 21 v kategorii diplomových prací. Vítězi se stali Martin Večeřa z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity s bakalářskou prací Biogeografický průzkum realizovaných biokoridorů u Vracova a Křižanovic a Eliška Čechová ze stejné fakulty s diplomovou prací Stanovení estrogenů v odpadních vodách.

"Prostřednictvím soutěže vyhledáváme a oceňujeme kvalitní závěrečné práce, což je prvním krokem pro uplatnění nových generací odborníků působících na jižní Moravě," vysvětluje dlouhodobou podporu soutěže Anna Hubáčková, vedoucí odboru životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Řada účastníků předchozích kol na sebe díky soutěži skutečně upozornila, a navázala tak kontakt se svými budoucími zaměstnavateli.

Soutěž pořádá Jihomoravský kraj ve spolupráci s Lipkou - školským zařízením pro environmentální vzdělávání a Ekologickým institutem Veronica.

Kontakt: RNDr. Jan Trávníček, jan.travnicek@lipka.cz, tel.: 543 420 823, mobil: 732 827 063

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů