Čtvrtek, 28. března 2024

Děvín a Sandberg: dva pohledy zpět

Děvín a Sandberg: dva pohledy zpět

V dosahu bratislavské městské dopravy, v bezprostřední blízkosti nádherného soutoku Moravy a Dunaje, najdete dvojici zajímavých míst: zříceniny hradu Děvín a významnou paleontologickou lokalitu Sandberg na svazích rezervace Děvínská Kobyla.

Strmá vápencová skála, na které stojí hrad Děvín, zaujme už z dálky. Pozornost přitahuje nejen svou strategickou polohou, ale má i své osobité kouzlo. V období národního obrození ho tu nacházeli třeba Štúrovci, které přitahovala velkomoravská tradice tohoto místa. A soutok Moravy a Dunaje je možná nejhezčím ve střední Evropě.
Pevnost Dowina ("Dívka"), jak zněl podle historiků starý název Děvína, se písemně připomíná už roku 864. Velkomoravský kníže Rastislav tu tehdy hledal útočiště před franckým panovníkem Ludvíkem II.

Trochu jiný byl pohled na druhý břeh Dunaje i Moravy za socialismu. Ostnaté dráty a "železná opona" zde byly realitou a na její druhou stranu se pokoušelo nejrůznějším způsobem dostat množství lidí. Těm, kteří za touhu po svobodě zaplatili životem, je věnován památník obětem komunismu. Najdete ho pod hradním návrším na břehu Moravy, vytesáno je do něj více než čtyři sta jmen.

Na břehu moře

Sandberg, k němuž se z Děvína můžete vydat pěšky, je světoznámou paleontologickou lokalitou až s tři sta padesáti popsanými druhy zkamenělin.
Na svazích Děvínské Kobyly, jež je s výškou 514 metrů nad mořem nejvyšším vrchem Děvínských Karpat, se právě teď rodí Sandbersko - geopark, který lokalitu víc přiblíží návštěvníkům. Jeho informační tabule jsou poutavé a pro laiky srozumitelné. Na místech, kde je dnes "Písečný vrch", ve třetihorách šplouchalo moře. Děvínská Kobyla byla před 16 až 14 miliony let ostrovem, na jehož svazích se vyhloubily příbojové jeskyně. Zvláštní podmínky pro uchování zkamenělin mořských i suchozemských živočichů nám umožňují nahlédnout do tajemství prastarého ekosystému.

Našly se tady zbytky lesních chobotnatců a nosorožců, žraločí zuby nebo obratel velryby. Zvláštností naleziště je velké množství zbytků chalikoterií - předků lenochodů, kterých se zde našlo asi šedesát jedinců různého věku. V korunách stromů žili primáti a blízkost sladké vody prozrazují fragmenty žab a obojživelníků.

www.visit.bratislava.sk

KAM JET A CO VIDĚT

Areál vodních sportů Čunovo
Jen 20 kilometrů od centra Bratislavy se z vás může stát téměř profesionální vodák. Několik set metrů od muzea moderního umění Danubiana se nachází areál vodních sportů na vodním díle Gabčíkovo, stupeň Čunovo. Právě zde vyrostli mnozí vynikající sportovci, mimo jiné olympijští vítězové, bratři Hochschornerové. Areál Divoká voda nabízí celou řadu aktivit: rafting, vodní skútry, kajaky, kánoe, vodní lyže, wakeboardy. Nechybí hotel s restaurací. Přímo na místě vám zajistí rovněž splutí Starého Dunaje na kánoi nebo Bodických ramen Dunaje s pozorováním ptáků a nádherné přírody.

Korunovační slavnosti
Korunovace čtrnáctiletého Leopolda I. uherským králem, pasování rytířů Řádu zlaté ostruhy, rozhazování korunovačních mincí, lidová veselice a ohňostroj. To vše zažijete na tradičních Korunovačních slavnostech v Bratislavě, které se uskuteční 21.-23. června na Hlavním a Hviezdoslavově náměstí.

AUTOR: Peter Hupka

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů