Čtvrtek, 28. března 2024

Experti ČSSD navrhli prolomit limity pro ČEZ, pro Czech Coal ne

Experti ČSSD navrhli prolomit limity pro ČEZ, pro Czech Coal ne

Ekologičtí a energetičtí experti ČSSD doporučili posunout těžební limit u Severočeských dolů patřících firmě ČEZ, v případě hnědouhelných dolů společnosti Czech Coal miliardáře Pavla Tykače se to podle nich naopak nevyplatí. S odkazem na dokument, který má k dispozici, to dnes napsal internetový server Insider. Stínový ministr životního prostředí Vladimír Špidla serveru řekl, že materiál je podkladem pro diskusi, dokument odrážející plány ČSSD bude podle něj připraven do tří až čtyř měsíců.

Cílem dokumentu bylo shrnout fakta pro ústřední výkonný výbor ČSSD, vznikl v odborné komisi pro udržitelnou energetiku. "Z objektivních analýz vyplývá, že k zajištění dlouhodobého zásobování české energetiky a teplárenství hnědým uhlím je nutné posunout územní ekologické limity na lomu Bílina," cituje server z dokumentu. Důl Bílina patří společnosti Severočeské doly.

V případě lomu ČSA, který patří společnosti Litvínovská uhelná ze skupiny Czech Coal, podle expertů posunutí limitů těžby potřebné není. "Je ve skutečnosti v zájmu pouze společnosti Czech Coal," cituje server. Dokument upozorňuje u dolu ČSA na nevypořádaná vlastnictví pozemků, nutné odstranění Horního Jiřetína a řady silnic a výhledově potřebu likvidace chemičky Unipetrol Litvínov. Experti varují také před rizikem sesuvů svahů Krušných hor.

Územní limity vytyčila vláda v roce 1991 a zamezují dalšímu postupu těžby. Spolumajitel Litvínovské uhelné Jan Dienstl nedávno ČTK řekl, že firma bude usilovat o prolomení těžebních limitů. Slibuje si od toho zachování pracovních míst a rozvoj regionu. S názorem, že útlum těžby by v regionu zvýšil nezaměstnanost, ale experti ČSSD podle Insideru polemizují. "V obci Horní Jiřetín je v současné době podle sdělení obecního úřadu 811 aktivních pracovních míst, která by prolomením limitů těžby zanikla. Naproti tomu Litvínovská uhelná podle své výroční zprávy zaměstnává 913 pracovníků, přičemž zachování limitů nebude znamenat okamžitou ztrátu zaměstnání pro všechny," porovnává dokument dopady.

Jeho autoři předpokládají, že část zaměstnanců se bude podílet na rekultivaci lomu ČSA po jeho případném uzavření. Upozorňují také na možnou ztrátu necelých čtyř tisíc pracovních míst v areálu bývalých Chemických závodů Litvínov, pokud by se lom posunul až k němu.

Materiál rovněž uvádí, že cena tepla z uhlí je vyšší než například z biomasy. Podle expertů ČSSD bude navíc teplo z uhlí zdražovat kvůli rostoucím cenám uhlí a investicím do tepláren, aby plnily emisní limity. Spotřebu hnědého uhlí v Česku by podle dokumentu mohlo snížit omezení exportu elektřiny, větší rozsah spalování zemního plynu, přechod na obnovitelné zdroje a zateplování budov.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů