Pátek, 29. března 2024

Životní prostředí přijde o 50 miliard korun, tvrdí Špidla

Životní prostředí přijde o 50 miliard korun, tvrdí Špidla

Operačnímu programu Životní prostředí (OP ŽP) podle stínového ministra životního prostředí za ČSSD Vladimíra Špidly reálně hrozí, že nestihne vyčerpat až 50 miliard korun. Bývalý premiér to prohlásil na dnešním setkání s novináři. Celkem měl tento operační program pro roky 2007 až 2013 připraveno takřka 150 miliard korun. Proti jeho tvrzení se však ohradilo ministerstvo životního prostředí (MŽP).

"Moje poslední analýza ukazuje, že se při současném stavu nedočerpá 50 miliard korun. To je 50 tisíc pracovních míst po dobu jednoho roku," prohlásil Špidla. Připustil však, že realita se může lišit. "Na konci to možná bude 30 nebo i 70 miliard. Ale určitě to budou desítky miliard, o které přijdeme," tvrdí stínový ministr životního prostředí.

OP Životní prostředí je sice podle náměstka MŽP Martina Frélicha program se zvýšeným rizikem čerpání dotací, nicméně se prý činí kroky pro zrychlení čerpání, aby napravil špatná rozhodnutí vedení OP ŽP z let 2007 až 2010. "Pan bývalý eurokomisař Špidla při svých úvahách vychází ze zcela nesmyslných čísel, či je záměrně klamán těmi, kdo mu poklady připravují. Šířením takové poplašné zprávy dokonce může ohrozit čerpání současných a připravovaných výzev," reagoval na dotaz ČTK Frélich.

Podle něj za to mohou hlavně nízký stav certifikace a nedostatek schválených projektů vůbec. "Evropskou komisí bylo certifikováno pouze 25 až 27 procent (z alokovaných peněz - pozn. red.). To je jediná část, o které můžeme prohlásit, že je skutečně vyčerpaná. Na konci roku se končí a oni za šest a půl roku vyčerpali jen 27 procent a připraveno je k čerpání jen 40 procent. Dokážete si představit, že se to dá dohonit? No nedá," prohlásil Špidla.

Bývalý premiér a eurokomisař problém s čerpáním evropských peněz dokonce srovnal s diskutovanou korupcí. "U nás se stále debatuje o korupci. Ale řekněte mi, přestože je korupce odporná a rozvrací systém, který z korupčníků ukradl 50 miliard," poznamenal Špidla, podle nějž se neschopnost a nekompetentnost stala hlavním národohospodářským problémem.

Problém s čerpáním peněz z evropských fondů však mají i další operační programy. Podle dokumentu ministerstva pro místní rozvoj, který bude ve středu projednávat vláda, totiž Evropská komise dosud certifikovala pouze 29,3 procenta připravené částky, tedy 233,4 miliardy korun. Limit čerpání pro rok 2013 podle MMR v současnosti plní pouze dva operační programy (OP Přeshraniční spolupráce Česká republika - Polsko a OP Doprava) a tři regionální operační programy (ROP Severovýchod, ROP Jihovýchod a ROP Střední Morava).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů