Středa, 24. dubna 2024

Kvalita vody ke koupání v Evropě se loni zlepšila, i v Česku

Kvalita vody ke koupání v Evropě se loni zlepšila, i v Česku

Kvalita vody ke koupání v jezerech, řekách či u mořských pláží v Evropské unii a některých dalších evropských zemích se loni oproti předloňsku zlepšila, a to i v České republice. Unijní normy pro kvalitu vody ke koupání splňuje téměř 94 procent vodních ploch. Uvedla to dnes Evropská komise, která představila novou výroční zprávu o kvalitě vod ke koupání za rok 2012.

V Česku se sledovalo 160 míst ke koupání. Výborná kvalita byla podle zprávy u 75 procent z nich, což je zlepšení o 11,6 procenta oproti předchozímu roku. Dvě lokality v ČR musely být loni kvůli nedostatečné kvalitě vody uzavřeny, předloni se muselo takto uzavřít 13 míst.

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) každoročně zpracovává údaje o kvalitě vody ke koupání shromážděné místními orgány z více než 22.000 míst v 27 státech EU, Chorvatsku a Švýcarsku v předchozím roce. Více než dvě třetiny míst na koupání přitom připadají na pobřežní pláže a zbytek tvoří řeky a jezera. Normy o kvalitě vody sledují například výskyt rozličných druhů bakterií jako různých enterokoků či bakterií Escherichia coli.

Nejlepší situace byla loni na Kypru a v Lucembursku, kde výbornou kvalitu vody vykazovala všechny lokality vyhrazené ke koupání. Průměr EU, pokud jde o výbornou kvalitu vody, překračovalo i dalších osm zemí: Malta (97 procent), Chorvatsko (95), Řecko (93), Německo (88), Portugalsko (87), Itálie (85), Finsko (83) a Španělsko (83).

Oproti předchozímu roku se tak výsledky celkově zlepšily a pokračuje pozitivní trend, který v roce 1990 zahájilo sledování kvality vody ke koupání na základě příslušné směrnice. "Skutečnost, že se kvalita vody ke koupání v Evropě neustále zlepšuje, je povzbudivá. Stále nám ale ještě zbývá mnoho práce, chceme-li zaručit, aby naše vody byly pitné a vhodné ke koupání a aby vodní ekosystémy byly zdravé," řekl eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik.

Lidé mohou podle Evropské komise nalézt informace o aktuální kvalitě vody ve svém oblíbeném místě na koupání na internetových stránkách agentury EEA věnovaných vodě ke koupání (pod heslem Bathing Water), kde si také mohou stáhnout data a prohlédnout interaktivní mapy. Pomocí internetové stránky Eye on Earth mohou navíc sami informovat o stavu místních rekreačních vod.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů