Úterý, 16. dubna 2024

Zájem o automobily s alternativními pohony roste

Zájem o automobily s alternativními pohony roste

Automobily vybavené alternativními pohony se vyskytují na trhu již mnoho let, výraznější zájem o ně byl však zaznamenán až v posledních letech. Zvýšený prodej těchto automobilů se odrazil již také na trhu ojetých automobilů, což potvrzují údaje skupiny AAA AUTO, která v roce 2012 prodala dvakrát více automobilů s alternativním pohonem než v roce předchozím. Vývoj prodeje v letošním roce navíc růstový trend potvrzuje.

Ačkoli se prodeje automobilů s alternativními pohony prozatím nepřibližují prodávanému množství automobilů na běžná paliva, ze statistik skupiny AAA AUTO vyplývá, že podíl prodaných vozů s pohonem na LPG se za posledních pět let více než ztrojnásobil. Rovněž vozy využívající stlačeného zemního plynu a automobily s hybridním pohonem dosáhly lepších prodejních výsledků než v předchozích letech. V roce 2012 prodalo AAA AUTO více než 700 vozů s alternativním pohonem, přičemž hlavní podíl tvořily vozy poháněné LPG. U automobilů na CNG, stejně tak jako u vozů s hybridním pohonem, nepřekročilo jejich celkové množství 10 automobilů.

"Poptávka po vozech poháněných LPG neustále roste, proto jsme přestavbu automobilu na LPG zařadili mezi naše poprodejní služby. Cena přestavby není nijak závratná a síť čerpacích stanic s LPG je v současné době již celkem hustá, takže návratnost investice je pro majitele poměrně rychlá. Navíc uživatelský komfort takto upraveného vozidla je snížen jen minimálně," uvádí Karolína Topolová, generální ředitelka AAA AUTO.

Zájem o ojeté vozy s hybridním pohonem ovlivňují do jisté míry především výrobci automobilů, kteří v posledních letech představili celou řadu nových hybridních modelů. Díky tomu lze očekávat, že tyto vozy v nejbližších letech rozšíří nabídku ojetých hybridních automobilů, čímž přilákají více zákazníků. "Jsme rovněž zvědavi na vývoj trhu s elektromobily, jelikož jsme připraveni začít obchodovat i v této oblasti. Například u pražské pobočky je již nyní k dispozici veřejná dobíjecí stanice," dodává Karolína Topolová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů