Sobota, 20. dubna 2024

Češi sebrali 787 tun úsporných zářivek

Češi sebrali 787 tun úsporných zářivek

Firmy a domácnosti odevzdaly k recyklaci pět milionů kusů úsporných zářivek. Do přírody se tak nedostalo 24,6 kg toxické rtuti, která by mohla zamořit 80 Máchových jezer. Sběr v domácnostech stagnuje zejména kvůli lenosti spotřebitelů: s použitou zářivkou jsou ochotni jít do sběrného místa pouze 714 metrů, to je o čtvrt kilometru méně než v předchozích letech.

PRAHA, 28. května 2013 - Tuzemské domácnosti a firmy sebraly a předaly k recyklaci 787 tun světelných zdrojů, což představuje zhruba pět milionů kompaktních a lineárních zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů. Počet sběrných míst vzrostl na 3693 (viz graf níže). Vyplývá to z výsledků loňského hospodaření neziskové společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zdarma zpětný odběr a recyklaci osvětlovacích zařízení.

Hlavním důvodem pro recyklaci úsporných zářivek je toxická rtuť, která je uvnitř světelného zdroje neškodná a pro svícení nutná. "Loni se jí podařilo zachytit odhadem 24,6 kilogramu a zpracovat více než 30 tun kovů nebo 670 tun skla. Pokud by se toto množství rtuti dostalo do přírody, mohlo by znečistit vodu v objemu více než jedné vodní nádrže Lipno či téměř 80 Máchových jezer," vysvětluje hlavní důvody recyklace Radoslav Chmela, zástupce společnosti EKOLAMP.

Nejvíce se na zpětném odběru podílely firmy a obce. "Domácnosti zatím zaostávají, na skládkách proto ročně zbytečně končí až 60 procent doma vyřazených úsporných světelných zdrojů," bilancuje Radoslav Chmela. Oproti předchozímu roku celková bilance sběru "úsporek" mírně poklesla o 1,7 procenta: "V některých krajích však sběr naopak rapidně vzrostl, například ve Středočeském kraji o 44 procent," dodává Radoslav Chmela.

Češi jsou línější sbírat navzdory růstu počtu sběrných míst
Povědomí o ekologické likvidaci má 83 procent spotřebitelů. V praxi však "úsporky" recykluje pouze 40 procent domácností, a to navzdory stále vyššímu počtu míst, kde je možné úsporky odevzdat.

"Negativním trendem je neustálé zkracování průměrné vzdálenosti, kterou jsou spotřebitelé ochotni s vysloužilou zářivkou urazit. Loni to bylo 714 metrů, což je o 270 metrů méně než v předchozích letech. Zářivky tak většinou končí v komunálním odpadu a pak na skládkách," rekapituluje výsledky průzkumu Radoslav Chmela.

Vyřazené úsporné světelné zdroje lze vrátit v jakémkoli obchodě při nákupu nových, dále ve sběrných dvorech obcí či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, na městských úřadech nebo v řadě firem. Ve velkých obchodních řetězcích se postupně buduje síť společných nádob, do nichž je vedle zářivek možné odevzdat také malé elektrospotřebiče nebo baterie.

Systém zpětného odběru a recyklace nabízí EKOLAMP zdarma nejen pro domácnosti, ale i pro firmy. "Zářivky za ně ekologicky sesbíráme a zrecyklujeme, postaráme se o veškerou administrativu a navíc partnery odměníme za každý kilogram sesbíraných světelných zdrojů nebo průmyslových svítidel," uzavírá Petr Číhal, obchodní manažer společnosti EKOLAMP. Více informací o rozmístění těchto nádob a správné likvidaci osvětlovacích zařízení je k dispozici na www.ekolamp.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů