Čtvrtek, 25. dubna 2024

Merkelová potvrdila plány na větší rozšíření elektromobilů

Merkelová potvrdila plány na větší rozšíření elektromobilů

Německá kancléřka Angela Merkelová potvrdila, že plánuje dostat do konce tohoto desetiletí na německé silnice milion elektromobilů, a to navzdory slabému zájmu ze strany spotřebitelů. Informovala o tom agentura Reuters.
V loňském roce se v Německu prodalo méně než 3000 elektromobilů. Německo je přitom největším automobilovým trhem v Evropě s prodejem přes tři miliony vozů ročně.

Elektromobily byly kdysi považovány za technologii, která povede k revoluci v automobilovém průmyslu a časem vytlačí vozy s klasickým benzinovým pohonem. Prodej elektromobilů však zůstává na nízké úrovni kvůli vysokými nákladům a omezené délce jízdy, píše agentura Reuters.

Podle průzkumu německého autoklubu ADAC se nyní němečtí motoristé staví k elektromobilům mnohem skeptičtěji než před dvěma lety a jsou méně ochotni smířit se s potížemi, jako je například dlouhá doba nabíjení baterie.

Izraelská společnost zaměřená na elektrické vozy Better Place v neděli oznámila, že po necelých šesti letech existence ukončí činnost. Původně přitom plánovala revoluci v automobilovém průmyslu, která měla snížit závislost světa na ropě.

Firma spolupracovala s francouzskou automobilkou Renault. Ta dnes uvedla, že likvidace Better Place nenaruší její plány v oblasti elektromobilů. Renault plánuje společně s partnerem Nissan do elektromobilů do roku 2015 investovat čtyři miliardy eur (přes 100 miliard Kč).

Německý automobilový průmysl hodlá do alternativních pohonů během příštích tří až čtyř let investovat zhruba 12 miliard eur (přes 300 miliard Kč). "Jízda na elektřinu již není vizí, je to realita," uvedl prezident německého svazu automobilového průmyslu VDA Matthias Wissmann. "Na našich silnicích jsou již tisíce takových vozů a do konce příštího roku budou mít německé automobilky v prodeji minimálně 16 sériově vyráběných elektromobilů," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů