Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rusové předvedli Čechům možný vzor pro Temelín

Rusové předvedli Čechům možný vzor pro Temelín

Temelín. Během jednání českého premiéra Petra Nečase s jeho ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem, které trvalo hodinu a tři čtvrtě, se o této české "stavbě století" hovořilo asi pět minut. Tak to líčí Nečas a není důvod mu nevěřit. Ale nejde o nějaké temelínské minuty.

Za pozornost stojí obsah vyjádření ruských hostitelů. Předseda ruské vlády se v prohlášení pro tisk (po němž nebylo možné klást otázky) zmínil o tom, že Rusko má zájem na tom, aby jeho špičkové technologie pronikaly do Česka. A potvrdil, že s českým partnerem o spolupráci v jaderné energetice jednal. I jeho poznámka, že pokud rusko-české konsorcium, které se uchází o dostavbu Temelína, "prokáže solidnost své nabídky", pak české firmy získají od Rusů značné objednávky, je jasné sdělení.

Stejně zní slova ruského prezidenta Vladimira Putina, za nímž česká delegace v pondělí cestovala z Moskvy do jeho rezidence v Soči. Potopené v zeleni, doslova pár kroků od šumícího Černého moře.

"Spolupráci v energetice s Českem považujeme za jednu z klíčových oblastí," zdůraznil Putin. Vůbec pro celý český byznys v Rusku má velký význam jeho vzkaz, že Česká republika je v Rusku vnímána jako tradiční, osvědčený partner, s nímž stojí za to jednat.

V Rusku je to tak, že gubernátoři v jednotlivých regionech si nemohou dovolit jednat s Čechy jinak, než jak si to přejí "ti v Moskvě".

Jak Rusové staví novou jadernou elektrárnu, se mohl včera přesvědčit ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Zavítal na rozlehlé staveniště Leningradské jaderné elektrárny číslo dvě (LAES 2), jež od října roku 2008 roste v těsném sousedství zvolna dosluhující jedničky. Po dokončení v roce 2021 bude mít instalovaný výkon 2344 megawattů - celkem čtyři bloky, z nichž ten první se plánuje uvést do provozu v roce 2015 a druhý o rok později. Nová elektrárna, jejíž životnost je plánována na 60 let, bude po svém dokončení vyrábět 16,4 miliardy kilowatthodin elektřiny a také dodávat značné množství tepla. Díky ní vznikne skoro 1150 nových pracovních míst.

Ruští hostitelé však nechtěli "prozradit", kolik je stavba dvojky v průmyslové zóně Sosnovyj Bor, zhruba 80 kilometrů západně od Sankt Petěrburgu, bude stát.

"Pochopte, je to obchodní tajemství. Ale mohu vás ujistit, že náklady jsou v souladu se světovými standardy, možná o něco nižší," řekl Hospodářským novinám Jurij Galančuk, ředitel výstavby LAES 2 ze společnosti Rosenergoatom.

Ministr Kuba ruské partnery ujistil, že v tendru o Temelín zvítězí ta nejlepší nabídka. A soutěž bude férová. "Požadujeme maximálně efektivní cenu, dále záruky, že stavba bude provedena včas a bude kvalitní. Potěšilo mě, že stavba Leningradské jaderné elektrárny číslo dvě běží v časovém harmonogramu, jak se předpokládalo. To je myslím velmi důležité. A také podíl českého průmyslu, to je pro nás klíčové," řekl Kuba.

Rusové během prezentace zdůraznili, že druhá jaderka se staví v okruhu zástavby města Sankt Petěrburg, a proto velice dbají na bezpečnostní parametry. Projekt, jímž se řídí výstavba LAES 2, zahrnuje mj. pasivní systémy řízení havárií, které odborníci nazývají "nadprojektové". V podstatě jde o události, které mají či by měly mít nulovou pravděpodobnosti. "V japonské Fukušimě se touto nadprojektovou havárií staly vlny tsunami," říká Leoš Tomíček, výkonný viceprezident Rosatomu, který řídí jeho divizi Rusatom Overseas JSC. Důležitou součástí bezpečnostních opatření je také systém spalování nadbytečného vodíku, čímž se brání vzniku výbušných směsí v zóně. Právě ty způsobily několik tragických výbuchů ve Fukušimě.

Na stavbě LAES se uplatňují i dodávky z Česka, hlavně armatury a čerpadla. "Loni jsme nakoupili v Česku zařízení za zhruba 100 milionů eur a za první měsíce letošního roku jsme uzavřeli kontrakty za dalších asi 60 milionů eur," říká Kirill Komarov, náměstek ředitele Rosatomu pro mezinárodní byznys a rozvoj.


Včera podepsané dohody

Dohoda mezi skupinou Alta a ZAO Kuzněčno-mechaničeskij zavod - týká se projektování a stavby moderního cechu kování a lisování speciálních ocelí.

Memorandum o spolupráci mezi OAO Lenstrojdětal (společně s Jelisenvarskij) a skupinou Alta a Alta RUS. Týká se průzkumu a využití naleziště stavebního kamene. Hodnota projektu se odhaduje na 25 milionů eur.

Smlouva mezi TES Vsetín a Nord Hydro - dodávka generátorů pro vodní elektrárny. Hodnota dodávky je tři miliony eur a je součástí letos uzavřené rámcové smlouvy na dodání 56 generátorů za celkem 20 milionů eur.

Kontrakt mezi PSG-International a Inženěrnyje Sistemy - výstavba paroplynové elektrárny.

Navazující dohoda o financování projektu mezi PPF Bankou a Inženěrnyje Sistemy.

Od našeho zvláštního zpravodaje
AUTOR: Václav Lavička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů