Pátek, 29. března 2024

Bartákův hrnec za rok 2012 získal Ondřej Podstavek

Bartákův hrnec za rok 2012 získal Ondřej Podstavek

Odborná komise Nadačního fondu Bartákův hrnec vybrala jako nejlepší ekologické hospodářství za rok 2012 Ondřeje Podstavka z Bozetic u Borohrádku (okres Rychnov n. Kn.). Komise si váží především skloubení pěstování rostlin i chovu zvířat v ekologickém zemědělství, které začal v roce 1993. Zachránil hospodaření na samotě Bozetice, kde po ukončení činnosti JZD pokračoval v chovu dojnic už ekologickou cestou. Na 100 hektarech pěstuje široký sortiment obilnin. V posledních několika letech dokončil opravy nemovitosti a přibral si ekochov slepic i pěstování biozeleniny, biobrambor a biobylin.

Pan Podstavek začal hospodařit v roce 1993 v Šachově s jednou kravou a několika hektary půdy. Postupně své hospodářství rozšiřoval a zvětšoval. Od roku 2001 hospodaří v režimu bio a v roce 2003 se s rodinou přestěhoval na samotu Bozetice, kde až doposud hospodaří. Zrekonstruovali historické budovy statku, chlévy, pořídili techniku na obhospodařování polí, vybudovali mléčnici a místnost pro prodej ze dvora. Pan Podstavek dodržuje tradici svých předků a udržuje rovnováhu mezi rostlinou a živočišnou produkcí, aby byla zachována rovnováha. V současnosti se starají o 35 biodojnic, které se pasou na pastvinách a to, co je na tom všem krásné je, že každá kravka - jak říká pan Podstavek, má své jméno. Dále na svém hospodářství chovají slepičky pro biovajíčka a mají také malochov bioprasat. Na 100ha pěstují obiloviny, zelené krmivo, biozeleninu, biobrambory a biobylinky, které jsou součástí SONNENTOR čajových směsí.

Ondřej Podstavek: "Nepracuji v zemědělství kvůli penězům a dotacím. Dělám tu práci proto, že mne baví a k tomu vedu děti i vnoučata."

Tradiční titul "Nejlepší ekologický zemědělec roku" uděluje Nadační fond Bartákův hrnec. Putovní hrnec je naplněn symbolickými zlatáky v podobě desetikorun čerstvé ražby a je pojmenován podle Ing. Richarda J. Bartáka, CSc., nestora českého ekologického zemědělství a autora této akce. Hodnoceny jsou nabídka a kvalita služeb, objem a kvalita bioproduktů, ekologické vztahy hospodářství, přínos pro rozvoj ekologického zemědělství...

Bartákův hrnec je putovní součást titulu a předává se vždy poslední květnovou sobotu s finanční odměnou jako ocenění práce, úspěchů a vynikajících výsledků dosažených ekozemědělcem za uplynulý rok. Malá slavnost předání titulu a Bartákova hrnce se koná vždy v místě vybraného hospodářství. Pro návštěvníky je připravena odborná exkurze v hospodářství, tzv. "Den otevřených dveří", ochutnávka ekologických produktů a další doprovodný program.
Nestor českého ekologického zemědělství každoročně cenu předává, symbolicky také "mění" zlaťáky za biobuchty. Hospodyně mu vždy biobuchtami Hrnec ráda naplní.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů