Pátek, 29. března 2024

Na chemičky dopadá další kolo regulace

Velké závody již kvůli poplatkům uzavřely některé provozy. Pro malé a středně velké podniky může být regulace fatální.

Na chemičky dopadá další kolo regulace

Stovky tisíc až desítky milionů korun musely do konce tohoto měsíce zaplatit české chemičky, aby vyhověly dalšímu zpřísnění evropských pravidel. K finančně a administrativně náročné registraci produkce nebo dovozu každé chemikálie v objemu vyšším než 100 tun ročně je nutí šest let stará evropská regulace REACH. Ta zatím dopadá zejména na velké podniky. Ve své poslední fázi, v roce 2018, se ale může citelně dotknout i jejich menších konkurentů.

"V naší dceřiné společnosti Oleochem jsme již ukončili produkci styrenů, které se využívají například v gumárenství nebo při výrobě plastů, protože by se nám od letoška kvůli nákladům spojeným s REACH při našem objemu ani nevyplatila," říká ředitel pro infrastrukturu ústeckého Spolku pro chemický a hutní průmysl Jan Dlouhý. Spolek kvůli evropské regulaci již dříve ukončil produkci derivátů z kyseliny fluorovodíkové.

Nejkomplexnější regulace chemického průmyslu na světě byla přijata v roce 2007 s cílem zlepšit přehled o užívání chemických látek na půdě zemí Evropské unie. Větší transparentnost má vést nejen k účinnější ochraně spotřebitelů a životního prostředí, ale i k posílení spolehlivosti a renomé evropského chemického průmyslu. "REACH vznikl na základě tlaků jak ze strany neziskových organizací, tak samotného průmyslu," připomíná Gustaaf Borchardt, člen představenstva evropské agentury ECHA, která projekt REACH zastřešuje.

V roce 2018 se budou registrovat i látky, které se vyrábějí minimálně v objemu jedné tuny. Jedná se často o látky speciální.

"My si barviva stále vyrábíme u sebe a tím jsme v Evropě určitá rarita. Německé firmy mají své provozy v Indii, kde jsou díky nižším nákladům na výrobu schopny přestát poplatky za import," říká Martin Pém z pardubické Synthesie. "Pro nás to ale znamená, že se v roce 2018 zamyslíme, kterou část vlastní produkce si ponecháme," dodává. Na tržbách by se tato změna mohla projevit propadem v řádech desítek milionů korun.

Tato fáze je také nejrelevantnější pro malé podniky. Z průzkumu mezi členy Svazu chemického průmyslu vyplývá, že 60 procent malých a středních podniků z důvodu vysokých nákladů spojených se zavedením REACH uvažuje o ukončení činnosti k roku 2018.

Menší podniky oslovené HN potvrdily existenciální obavy z budoucnosti, nechtěly být ale z obchodních důvodů jmenovány. "Na mne to skoro působí jako zbraň velkých koncernů proti menším konkurentům," říká majitel jedné z nich.

Evropská komise v březnu letošního roku přijala usnesení, podle kterého se poplatky na registraci menším podnikům sníží o 35 až 95 procent. "Tato úleva ale ignoruje více než srovnatelné náklady na doprovodnou dokumentaci, analýzy a náklady na personál, u kterých mají velké podniky výhodu úspor z rozsahu," říká ke slevě Oldřich Petira z Asociace malých a středních podniků.

Souběžně s tím probíhá proces povolování látek, které se v evropské hantýrce označují jako "vzbuzující mimořádné obavy". U tohoto procesu poplatek za registraci činí 53 500 eur a platí se periodicky každých pět let.

Na importéry, kteří dovážejí zboží, jež takové látky již obsahuje (například zateplovací panely obsahující polystyrénový retardér hoření), se ale poplatky za autorizaci nevztahují. "To dává konkurenční výhodu producentům v mimoevropském prostoru," říká ředitel Svazu chemického průmyslu Ladislav Novák.


Chemie a regulace

12 MILIARD KORUN

jsou odhadované náklady českého chemického průmyslu na uvedení evropské legislativy do praxe do roku 2020. K únoru 2013 firmy zaplatily 300 milionů korun.REACH

Zkratka z registrace, evaluace a autorizace chemického průmyslu. Je to společný evropský regulační rámec pro chemický průmysl.

Zajistit má především lepší přehled o užitých látkách na území Evropské unie.

Chemické firmy mají povinnost předložit detailní dokumentaci k prakticky veškeré své produkci. Látky, které neprojdou procesem ověřování, nesmí nadále vyrábět.

AUTOR: Martin Kohout
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů