Pátek, 29. března 2024

Výsledky architektonické soutěže MĚSTA BEZ SMOGU 2013

Ve středu 29. května 2013 se v prostorách brněnského Domu umění uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků druhého ročníku architektonické soutěže Města bez smogu.

Výsledky architektonické soutěže MĚSTA BEZ SMOGU 2013

Vyhlášení spojeného s výstavou soutěžních návrhů se zúčastnili zástupci médií, vysokých škol, soutěžící i široká veřejnost. Vyhlašovatel soutěže společnost Českomoravský cement, a.s. udělil spolu s partnery celkově osm cen.
Soutěž byla pořádána v souladu se soutěžním řádem České komory architektů. O hlavních cenách rozhodovala nezávislá odborná porota složená z architektů, která hodnotila zejména kvalitu architektonického a urbanistického řešení, způsobilost k realizaci, zdůvodnění vhodnosti použití technologie TX Active, kreativitu, nápaditost a estetičnost. "Teprve druhý ročník soutěže je pro ni vypovídající. Počet 94 přihlášených soutěžních návrhů více než dost potvrzuje, že soutěž je atraktivní a stále výzvou. Tato vysoká účast prokazuje jak autoritu soutěže, tak její poroty." shrnul na úvod vyhlášení předseda poroty Ing. arch. Ludvík Grym.
1. místo a cenu 50 000 Kč získala za soutěžní návrh STERADIÁN autorka Viktorie Prokopová z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.
1. místoSoutěžní návrh představuje nový prvek ve veřejném osvětlení, který na rozdíl od běžných exteriérových lamp neobsahuje zdroj osvětlení, ale slouží jako odrazová plocha reflektorů. Ve dne působí Steradián jako skulptura, v noci se stává funkčním svítidlem. Díky spodnímu ozáření UV světlem může technologii TX Active využívat i bez slunečního záření. Na různorodě umístěných výstupcích vzniká na sloupu zajímavá hra stínů. Porota na vítězném návrhu ocenila zejména jednoduchý, dobře zpracovaný koncept s možností reálného provedení, snadné prefabrikace a provedení variací jak sloupu, tak výčnělků. "Soutěž jsme dostali zadanou jako semestrální práci. Chtěla jsem navrhnout nejen sochu, ale i praktický objekt, který by mohl být umístěn v libovolném prostoru. Veřejné osvětlení jsem zvolila právě pro maximální využití vlastností materiálu TX Active. Jsem velmi ráda, že jsem se díky soutěži seznámila s tímto materiálem a vítězství pro mě bylo velkým překvapením." shrnula své bezprostřední dojmy po vyhlášení výsledků autorka vítězného návrhu.
2. misto2. místo a cenu 20 000 Kč obdržel za soutěžní návrh ANEMONE autor Bc. Petr Strakoš z Fakulty architektury ČVUT.
Anemone představuje flexibilní sasanku ve veřejném prostoru města. Základním prvkem návrhu je rameno sasanky - anemone, které nemá striktně určenou velikost a objevuje se ve shlucích. Může sloužit jako doplněk městské zeleně či mobiliář, prostor k relaxaci i hrám za současného využití vlastností technologie TX Active. Jako základní pozitiva návrhu vyzdvihla porota především jednoduchou a působivou formu, která umožňuje použití v různém rozsahu a měřítku.
3. místo a cenu 10 000 Kč získala za soutěžní návrh BUSSTOBJECT autorské dvojice Ing. arch. Ivo Jelínek a Markéta Jáňová.
3. mistoJedná se o návrh multifunkční zastávky hromadné dopravy vytvořenou využitím moderní metody 3D tisku. Jedinečné je také řešení povrchu zastávky, které definuje stavební geometrie buněčných membrán tzv. "gyroid" fungující na principu minimálních ploch a definovaný matematickou rovnicí. Použití tohoto konceptu maximalizuje vlastnosti technologie TX Active, jelikož vzduch může gyroidem procházet ze všech směrů a díky jeho geometrii má k povrchu přístup dostatečné množství ultrafialového záření potřebného pro fotokatalýzu škodlivin z ovzduší.
Originalitu a lehký vtip ocenila porota dvěma mimořádnými cenami u návrhů Fallingcubes Františka Nováka a Holubi Davida Šmída. Generální ředitel společnosti Ing. Jan Hrozek předal zvláštní cenu návrhu BikeBench Marka Šimaie, který ztvárnil multifunkční městský mobiliář s vizuálním přesahem. Cenu odborného portálu TZB-info.cz obdržel Marek Hubáček za návrh Strom života. Další z partnerů soutěže dceřiná společnost Českomoravský beton, a.s. ocenila návrh Časoměrná Fontána autora Jana Brejchy, který spojuje prvky představující zdravé a čisté životní prostředí zde zastoupené vodou, symbolem života a materiálovým použitím technologie TX Active jako moderního symbolu čistého prostředí.
Součástí vyhlášení bylo ukončení on-line hlasování probíhajícího na soutěžních stránkách www.bezsmogu.cz. Cenu veřejnosti tímto získali studenti Fakulty architektury VUT Jakub Frolík a Michael Kohout. Jejich návrh 5thAVE/aloe vera představuje systém pouličního osvětlení inspirovaný stejně jako technologie TX Active přírodou, zde léčivou rostlinou aloe vera.
Z více než dvou tisíc hlasujících byli následně automaticky vylosování tito tři výherci věcných cen:
Martina Pankratzová - tablet Apple iPad 4. generace
Lukáš Strba - tablet Google Nexus 7
Bětka Chytková - tablet Google Nexus 7
Soutěžní návrhy je možné si prohlédnout na internetových stránkách soutěže www.bezsmogu.cz
porotci

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů