Středa, 24. dubna 2024

Národní rekord ve sběru baterií překonán

Národní rekord ve sběru baterií překonán

V městské části Praha 4 bylo 23. května 2013 sesbíráno 3 727,17 kilogramů baterií a tím byl vytvořen nový český rekord ve sběru vybitých baterií v kategorii "Absolutní posbírané množství".

Městská část Praha 4 a nezisková společnost ECOBAT s.r.o. zorganizovaly hromadný sběr malých spotřebních baterií a monočlánků. Ve čtvrtek 23. května v době od 11.00 hod. do 16.00 hod. přineslo do Centrálního parku na Pankráci použité baterie 29 škol, místní firmy, instituce i jednotliví občané. Na průběh pětihodinového sběru dohlížel komisař z pelhřimovské Agentury Dobrý den, který vzápětí potvrdil rekord ve sběru použitých baterií v kategorii "Absolutní posbírané množství". Tento rekord byl zaregistrován do České databanky rekordů.

V Praze 4 bylo při této příležitosti sesbíráno celkem 3 727,17 kilogramů baterií, což znamená v přepočtu 29,20 gramů na jednoho obyvatele městské části. Byl tak překonán rekord, který od roku 2008 drželo město Ústí nad Labem s celkovým množstvím 1 472,6 kg. Prvenství v kategorii "Množství nasbírané na 1 obyvatele" zůstává i nadále městu Staré Město u Uherského Hradiště s 159,58 g/obyvatel.

"Jsem moc rád, že městská část Praha 4 národní rek! ord vytvořila! Děkuji obyvatelům, školským zařízením, obchodnímu centru DBK Budějovická, DM drogerii, Vazební věznici Pankrác, Diakonii Broumov, Krajskému ředitelství police hlavního města Prahy, Thomayerově nemocnici v Krči, České televizi, EKO-KOMu a ELEKTROWINu za odevzdané baterie", řekl Ing. Jiří Bodenlos, zástupce starosty MČ Prahy 4 a pokračoval "Naším handicapem je, že jsme nejlidnatější městskou částí hl. m. Prahy a 5. městem v ČR (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň a MČ Praha 4), což znamená, že na prvenství v kategorii "Množství nasbírané na 1 obyvatele" jen tak nedosáhneme. Museli bychom vysbírat minimálně 20 368 kilogramů. I tak jsme nastavili vysokou laťku, kterou bude těžké překonat."

Přehled institucí a firem, které v rámci akce 23. 5. 2013 odevzdaly baterie: 1)

Pokusy o národní rekord ve sběru baterií jsou realizovány ve spolupráci s neziskovou organizací Ecobat s.r.o. již od roku 2008. V různých městech ČR tak již proběhlo 22 pokusů.

Výsledky dosud real! izovaných rekordů -- TOP 10 měst v kategorii "Absolutní posbír! ané množství": 2)

ECOBAT s.r.o. je nezisková organizace, která od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií v České republice. V roce 2012 společnost odebrala 921 tun baterií, což představuje téměř 16 milionů kusů přenosných baterií. ECOBAT v současné době provozuje více než 16 800 míst zpětného odběru.

1+ 2) http://www.ecobat.cz/cz/akce/?item=107

Kontaktní osoba: Eva Gallatová
Telefon: 733182188
E-mail: eva.gallatova@ecobat.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů