Pátek, 29. března 2024

MŽP vyhlásí podmínky pro Novou zelenou úsporám až během června

MŽP vyhlásí podmínky pro Novou zelenou úsporám až během června

Podmínky pro program Nová zelená úsporám, v němž by na zateplení rodinných domů měly jít zhruba 1,4 miliardy korun, vyhlásí ministerstvo životního prostředí až během června. ČTK to dnes řekl mluvčí MŽP Matyáš Vitík. Žádosti o dotaci na rekonstrukci domů budou občané moci podle původních plánů podávat od srpna. Program tak nabírá lehké zpoždění, podle stavařů totiž měly být podmínky známy do konce května.

"MŽP slíbilo představit podmínky pro první výzvu týkající se rodinných domů do konce května, ale myslím si, že se to nestihne," prohlásil minulý týden na konferenci zástupců stavebních firem a odborů viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Pavel Ševčík. Jeho slova se nyní potvrdila.

Novou zelenou úsporám stále schvaluje ministerstvo financí, neboť jde o program, který se nedá zařadit do šablon ostatních programů financovaných ze státního rozpočtu. Podle Vitíka se proto nedá odhadnout, kdy bude program schválen.

"Jakmile dojde k dohodě s ministerstvem financí, a to odsouhlasí program Nová zelená úsporám, předložíme ho do vnějšího připomínkového řízení a po jeho vypořádání k projednání a schválení do vlády," uvedl Vitík.

Vláda si od dotačního programu slibuje vytvoření více než 70.000 pracovních míst, podporu úspornějšího bydlení, zvýšení jeho kultury a efektivní využití zdrojů energie.

Program, který potrvá od letoška do roku 2020, chce kabinet financovat penězi získanými z dražby emisních povolenek. Za ně by stát měl podle odhadu ministerstva životního prostředí utržit 14 až 26,8 miliardy korun. Dalších deset miliard získá od Evropské unie, hledá prý i alternativní zdroje.

Letošní výzva se má týkat pouze rekonstrukcí rodinných domů, při nichž chce ministerstvo upřednostňovat komplexní úpravy objektů vedoucí k úspoře energie. V následujících letech pak budou vypsány další výzvy.

Program nahrazuje Zelenou úsporám, kterou spustilo ministerstvo na jaře 2009. Byla určena zejménana podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů