Pátek, 29. března 2024

EEA vítá zákaz používání neonikotinoidových pesticidů

EEA vítá zákaz používání neonikotinoidových pesticidů

Evropská komise se rozhodla zakázat 3 druhy neonikotinoidových pesticidů, a to na základě doložených vědeckých důkazů, které ukazují, že aplikace těchto pesticidů může poškozovat včelí společenstva. Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) proto oceňuje předběžné opatření vedoucí k jejich zákazu.

Neonikotinoidové insekticidy mohou ovlivnit širokou škálu suchozemských a vodních organismů, včetně včel a dalšího hmyzu, nezbytných pro opylování rostlin a zemědělských plodin. Vzhledem k tomu, že se jedná pouze o dočasný zákaz, je třeba ho chápat jako výchozí bod k diskuzi nad využitím těchto látek. Zákaz se týká pouze 3 ze 7 neonikotinoidů a jejich aplikace na vybrané druhy plodin "atraktivních pro včelí společenstva". Omezení nebere v úvahu účinek těchto látek na vodní bezobratlé druhy, ptáky a jiný hmyz, které jsou jejich použitím také ovlivněny.

Zpráva EEA uvádí, že zákaz použití těchto látek by neměl mít negativní dopad na produkci zemědělských plodin. Například ve Francii je použití těchto látek zakázáno pro ošetření slunečnice a kukuřice od roku 2004 bez výrazných změn ve výnosech.

Plné znění aktuality v angličtině je k dispozici zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů