Středa, 24. dubna 2024

Likvidace bývalé vojenská roty na Kvildě

Likvidace bývalé vojenská roty na Kvildě

Od vzniku Správy NP a CHKO Šumava hyzdila vzhled šumavské obce Kvilda a tím byla i ostudou celého Národního parku Šumava. O dalším osudu budov bývalé vojenské roty na Kvildě, které patří více než 20 let různým státním institucím - od ministerstva vnitra až po Správu NP a CHKO Šumava, se dlouhá léta vášnivě debatovalo. Nikdo z předchozích ředitelů správy parku, či jiných majitelů, ale situaci nevyřešil, bývalá rota mezitím zchátrala do dezolátního, životu nebezpečného stavu.
Až letos se podařilo sehnat příspěvek z Ministertsva životního prostředí ČR a od zítřejšího odpoledne (4.6. 2013) se začne s demolicí budov. Pouze jedna budova, ta která stojí hned vedle Obecního úřadu na Kvildě, zůstane stát. Správa NP a CHKO Šumava tu chce ve spolupráci s OÚ Kvilda zřídit specializované informační středisko, nebo jinou atrakci pro turisty.
"Řešení kritické situace ohledně roty na Kvildě po dlouhá léta znamenalo mnoho slov, ale skutek nepřicházel. Společně s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou jsme tento problém vyřešili a přistupujeme ke konkrétním činům, které pevně věřím budou ku prospěchu jak Správě NP a CHKO Šumava, tak i obci Kvilda," uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Jednou z možností využití budovy, která zůstane na Kvildě stát a nebude se demolovat je informační středisko, které by popisovalo osudy a zánik bývalých šumavských obcí.
"Chtěli bychom vzkřísit tento fenomém, fenomén zaniklých šumavských obcí," doplňuje ředitel Mánek.

Velice spokojený se současnými plány správy parku je i starosta Kvildy Václav Vostradovský.

"Jsem velice rád, že současné vedení ministerstva životního prostředí a Správy NP a CHKO Šumava dokázalo najít cestu, jak tento problém vyřešit. Je to ukázka vynikající spolupráce mezi samosprávou a státní správou, respektive obcí a státní institucí v šumavském regionu," uvádí Václav Vostradovský.
Obec Kvilda se chce podílet i na dalších plánech, které správa parku bude mít se zbývající budovou. Ať již zde bude informační středisko věnované zaniklým šumavským obcím, či nikoliv. "Návštěvníci Šumavy mají o všechny akce, které se týkají, tak trochu tajemné šumavské historie enormní zájem. To ukazují i zkušenosti, které máme s výstavami, které jsme uspořádali na Kvildě," vysvětluje starosta Vostradovský.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů